Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd Kórház sürgésségi osztályának vezetőjével Szily Nóra Készít interjút
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kicsúfolta a doki Orbán utolsó politikai légvárát.

Zacher Gábor a száraz november apropóján mesélt a hazai tapasztalatokról. A toxikológus szerint az idei kezdeményezésnek egyáltalán nem kedvezett a labdarúgó-világbajnokság, de van ennél nagyobb öngól is.

Magyarországnak jelenleg nincs alkoholfogyasztással kapcsolatos stratégiája, pedig igény az lenne rá

– vélekedik Zacher Gábor.

Az idei száraz novembernek alaposan betett a futball-világbajnokság. Az egy dolog, hogy ott a helyszínen, Katarban szigorúbbak az alkoholfogyasztási szabályok, mint hazánkban, de itthon, a kivetítők és a tévék előtt igencsak nehéz elképzelni a meccsnézést sör nélkül

– tette hozzá az Indexnek a szakember az idei száraz november kapcsán.

Tulajdonképpen bárkiből, nem feltétlenül kell hozzá trauma, főként a mostani időszakban, amikor mindenkit aggaszt az infláció, a szomszédunkban zajló háború, a migrációs helyzet és a környezetszennyezés.

Magyarországon különösen rossz a helyzet, ha megnézzük a világ boldogságtérképét, akkor hazánk erőteljesen az európai alsó harmadba tartozik.

A toxikológus kifejtette azt is, hogy hazánkban hány alkoholista van és egy főre levetítve nagyjából mennyi alkoholt fogyasztanak a magyarok évente.

A hazánkban fellelhető mintegy 800 ezer alkoholistából körülbelül 600 ezer férfi, náluk az ivás csapatsportágnak számít.

Az alkoholfogyasztás mennyiségéről elmondta:

Inkább csak becslésekről beszélhetünk, hiszen az alkoholfogyasztásba beletartozik az otthon főzött bor és pálinka is, aminek a valódi mértékét inkább csak saccolni lehet.

Összességében azt mondhatjuk, hogy évente egy főre vetítve nagyjából 17 liter alkoholt fogyasztunk 96 százalékos alkoholból.

Ezzel a hetedik-nyolcadik helyen vagyunk Európában.

Zacher szerint a legnagyobb probléma, hogy Magyarországnak jelenleg nincs alkoholfogyasztással kapcsolatos stratégiája, pedig igény az lenne rá.

Újra adómentes lett a pálinkafőzés, a miniszterelnök korábban a parlamentben kijelentette, hogy a pálinka alapvető élelmiszer.

Szerintem ez hatalmas öngól. Nagyon örülünk annak is, hogy hungarikum a pálinka, izgatottan várjuk ugyanakkor, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum. A hazai helyzetet elnézve azon sem lepődnék meg, ha hatósági árassá tennék az alkoholt.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: