Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tóth Bertalan az MSZP elnökének a kezébe akadt egy levél Novák Katalin hivatalától.

Amikor a köztársasági elnök hivatala nem akarja leírni a “köztársaság” szót, avagy miért nevezi magát „Sándor-Palotának” a Köztársasági Elnöki Hivatal? – írja az MSZP elnöke.

Kezembe került egy levél.

Hivatalos levélnek tűnik; a Köztársasági Elnöki Hivatal válaszol benne egy megkeresésre, legalábbis az aláíró az Elnöki Titkárság igazgatója.

Két furcsasága is van azonban a levélnek: a fejlécen és a pecséten sem a „Köztársasági Elnöki Hivatal” megjelölés szerepel, hanem egyszerűen az: „Sándor-palota”.

Vajon mi lehet annak az oka, hogy a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal „Sándor-palota” megnevezéssel hivatkozik magára? Mi ennek a jogi alapja?

Miért tér el a magyar köztársasági elnök a magyar jogszabályoktól és az elmúlt évtizedek közjogi hagyományától?

Miért fordítottak közpénzt és időt olyan pecsét és papír készíttetésére, amelynek hivatalos, közjogi következménye nincs?

A felelősséget akarja ezzel eltolni magától Novák Katalin hivatala? Vagy azzal spórolnának, hogy három szó helyett csak kettőt kell ezentúl leírni?

Esetleg a magyar elnöki hivatal Franciaországot utánozná a megnevezéssel? Neadj’isten a legfőbb közjogi hatalmat az elnöki hivatallal megjelenítő francia viszonyokat is utánozni kívánják? Mit szól ehhez a kormány?

Írásban kérdeztem meg erről Varga Judit igazságügyi minisztert. Kíváncsian várom, mit kíván tenni az ügyben.

Alább mellékelem a „Sándor-palota” levelét (a neveket kitakarva), valamint írásbeli kérdésemet is.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Néma csendbe dermedt mindenki: Szabó Tímea úgy leiskolázta a Fideszes megmondókat, hogy tanítani kellene

Felröppent a hír, hogy Orbán Viktor esetleg pszichológushoz jár - kezdte bejegyzését a Párbeszéd politikusa. Ez akár igaz, akár nem, szerintem az, hogy egy miniszterelnök...

Döbbenetes eredményt hoztak a legfrissebb kutatások: Így áll az ellenzék Budapesten

Nagy meglepetéseket tartogatott a Republikon Intézet legfrissebb kutatása, melyből kiderül a Fidesz az esélytelenek nyugalmával indulhat egy főpolgármester-választáson. Azonban van még fejlemény bőven. Karácsony Gergely...

Kunhalmi szerint van egy módszer: Akár ugyanannyi mandátumot is szerezhet az ellenzék mint a...

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy péntek délelőtti háttérbeszélgetés során kifejtette, hogy a 2024-es EP- és önkormányzati választások kapcsán csak a Fidesz számára előnyös,...