Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP ifjúsági szervezete közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem hogy lakás, de már kollégiumi szóba sem jut a fiataloknak. A Societas ezért Magyarország nagyvárosaiban kempingsátrakkal kitelepülve hívta fel a figyelmet a lakhatási válságra.

A Societas- Baloldali Ifjúsági mozgalom közleményében hangsúlyozza, hogy egy országos szintű lakhatási válsággal nézünk szembe már évek óta.

Az elmúlt 10 évben a fiataloknak szinte teljesen ellehetetlenült a lakhatási helyzetük, albérletet alig tudnak bérelni, a szülői otthonból is nagyon nehezen tudnak elköltözni. Sokrétű a probléma, a magyar fiatalok szinte egészét érinti a lakhatási válság.

Az MSZP-s fiatalok arra is felhívják a figyelmet, hogy a kollégiumi férőhelyek száma nem elegendő a diákok és hallgatók számára, ezen felül a meglévő kollégiumok többsége borzalmas állapotban van.

Sokan panaszkodtak a kempingsátras demonstráció közben, hogy a kollégium minősége vállalhatatlan. Ugyanakkor a kollégiumi férőhelyek hiánya miatt az albérletbe kényszerülő hallgatók is nehéz helyzetben vannak, hiszen az albérletek árai megfizethetetlenek.

A saját életüket elkezdő fiatalokat is súlyosan érinti a lakhatási válság, a pályakezdők számára megfizethetetlen lakhatási költségek miatt  nincs sok választásuk: vagy maradnak a mamahotelben, vagy többedmagukkal egy albérletbe költöznek.

Szomorú tény az is, hogy egyre többen vannak olyanok, akiknek egy nem harmonikus párkapcsolatban kell élniük azért, mert nem tudnának máshova elköltözni, ezért kénytelenek sokszor bevállalni a boldogtalanságot és eltűrni a párkapcsolati erőszak különböző formáit.

A Societas leszögezi, hogy ma Magyarországon egyedül nem lehet egy garzont sem bérelni, mert annyiba kerül egy kis albérlet és annak rezsi költségei mint egy kezdő havi fizetés fizetés.

A saját tulajdonú lakás vásárlása pedig egy álom csupán a generációnknak: egy kisebb panel 28 milliótól indul a vidéki városokban is, egy újépítésű lakás mérettől függően 40 milliótól akár 110 millióba is kerülhet. A családi házak pedig ennek a többszöröse is lehet. Ki képes megteremteni ennyi pénzt fiatalon?- teszik fel a kérdést a baloldali fiatalok

Albérlet mellett a mai fizetésekből lehetetlen bármit is félrerakni, a lakások ára pedig folyamatosan drágul, így a minimum önerő is egyre magasabb. Már ott tartunk, hogy a CSOK egyáltalán nem elég, hacsak nem egy szobában akarunk lakni a párunkkal és a három gyerekünkkel.

A Societas hangsúlyozza, ha nem lép közbe az állam sürgősen, ha az önkormányzatok nem kapnak Európai Uniós támogatást bérlakások építésére a kormány akadályozása miatt, akkor még inkább fokozódni fog a válság és valóban alig lesz hol lakniuk a magyar fiataloknak.

Nekünk, a Societasnak és az MSZP Ifjúsági Tagozatának vannak megoldásaink erre a lakhatási válságra mint például az azonnali gyorsütemű állami bérlakásépítési program, építőanyagtámogatás a családi házat építő fiataloknak, önerőkedvezmény az első lakást vásárlóknak és az otthonteremtési kedvezmény kiterjesztése a gyereket még nem vállaló fiatalok számára.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: