Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Drámai és megrázó tartalmú levelet kapott a magyar miniszterelnök, méghozzá nem is akárkiktől.

Magyarország szabad városainak polgármesterei fordultak ezekben a válságos napokban a magyar miniszterelnökhöz. Vagy cselekszik, vagy mindent el fog sodorni a válság és beláthatatlan, katasztrófáls következményei lesznek a döntéseinek.

A polgármesterek vészhelyzeti levelét változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Miniszterelnök úr,

Az Ön kormánya az elmúlt években előszeretettel élt a veszélyhelyzeti kormányzás eszközeivel, most azonban oka és indoka van szembenézni egy valódi veszélyhelyzettel: a magyar települések veszélybe kerültek.

Az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmentése, így bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartása, a közvilágítás, a közösségi közlekedés működtetése, a kulturális intézmények megmaradásának biztosítása a kormány azonnali cselekvését teszi elkerülhetetlenné.

Az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget Magyarországon.

Miközben a falvak és városok a működőképességük fenntartásáért küzdenek, egyre többen és többen kérnek szociális támogatást az önkormányzatoktól.

Az önkormányzatok naponta hallják a polgárok segítségkérését, itt az ideje, hogy ezt a kormány is meghallja.

Egyetlen polgármester sem akar intézményeket bezárni, mindent
megteszünk az alapvető közszolgáltatások működtetése érdekében.

Mindannyian megengedhetetlennek tartjuk, hogy fűtetlen óvodákban és bölcsődélben fázzanak a gyerekek.

Amennyiben ezt miniszterelnök úr is elfogadhatatlannak tartja, úgy haladéktalanul összehívja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot és azonnali párbeszédet kezd a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel.

A Nemzeti Energiacsúcs alkalom és lehetőség arra, hogy a másra mutogatás, a bűnbakok keresése helyett végre megoldási javaslatok kerüljenek az asztalra.

Tisztában vagyunk vele, hogy hazai és külső okok miatt az állami költségvetés is nehéz helyzetben van.

Ugyanakkor a kormány tárgyal az egyházi iskolák támogatásáról, ám az önkormányzati bölcsődék és óvodák fenntartásáról eddig nem volt hajlandó egyeztetni.

Hírek szólnak több milliárd forintos presztízsesemények szervezéséről, miközben alapvető közszolgáltatások biztosítása vált bizonytalanná a nem ritkán tíz, sőt hússzorosára emelkedett energiaköltségek miatt.

A magyar települések támogatásának forrása lehet az önkormányzatoktól elvont adóbevétel visszaadása éppúgy, mint a megemelkedett energiaárak miatt keletkezett költségvetési többletbevétel.

Tárgyalást kezdeményezünk arról is, hogy a Paksi Atomerőmű által 12 forintért megtermelt áramot az önkormányzatok ne 400 forintnál is magasabb áron kapják.

Miközben a paksi áramból minden magyar településen biztosítani lehetne a közszolgáltatások áramigényét, megengedhetetlennek tartjuk, hogy egy közösségi beruházásként megépült erőmű termelésén egy állami tulajdonú cég a magyar települések kárára nyerészkedjen.

Hisszük, hogy a szociális krízis elkerülése, a magyar települések működőképességének fenntartása nemzeti érdek, ezért szólítjuk fel ismét miniszterelnök urat a Nemzeti Energiacsúcs haladéktalan összehívására.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
Botka László, Szeged polgármestere
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
Péterffy Attila, Pécs polgármestere
Nemény András, Szombathely polgármestere
Csőzik László, Érd polgármestere
Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere
Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere
Nyirati Klára, Baja polgármestere
Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere
Gémesi György, Gödöllő polgármestere
Máté Antal, Nyírbátor polgármestere
Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere
Matkovich Ilona, Vác polgármestere
Göbl Richárd, Budakalász polgármestere
Leidinger István, Pomáz polgármestere

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: