Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ferencvárosban évek óta problémát okoz a korábban bezárt vegyi üzem, amelynek telephelyén több 100 tonna veszélyes nagyag lehet mind a mai napig.

A ferencvárosi ellenzéki szövetség a Demokraták Ferencvárosért frakciója adta hírül, hogy Jámbor András a körzet ellenzéki képviselője írásbeli kérdéssel fordult Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Vegyiművek területén talált veszélyes anyagok kapcsán.

Hét éve tisztában vannak vele a magyar hatóságok, hogy az Illatos úton, lakóterületekkel körbevéve akár 100 tonnányi rákkeltő rovarirtó szer lehet egy vízzel elárasztott pincében- kezdi Jámbor András kérdését, melyet Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez címzett

Ferencváros országgyűlési képviselője kitért arra is, hogy ez a hét év nem volt elég arra, hogy érdemi fellépés történjen a mérgek eltávolítása, a szennyezés mértékének felmérése és a kármentesítés ügyében, ami mindent elmond az Európában példátlan módon környezetvédelmi miniszter nélkül működő Orbán-kormány értékrendjéről és felelősségtudatáról, valamint a függetlenségét elvesztett zöldhatósági rendszer hatékonyságáról.

Jámbor felhívja a figyelmet, hogy a botrányos ügyben a legapróbb lépések is csak akkor történnek meg, ha az ellenzéki vezetésű önkormányzat, a civil zöldféra és a kormányfüggetlen sajtó kikényszeríti:

a kormány, amíg teheti, a semmitevést választja – egy csődben lévő, vagyontalan cégtől várva a kármentesítést -, súlyosan veszélyeztetve a környezetet, valamint a közelben élők egészségét.

Jámbor András a következő kérdésekre várja Palkovics válaszát:

Kinek a felelőssége a hét éve tartó semmittevés?

Mit tesz a kormány a környezeti kockázat haladéktalan felmérése, a szennyezés monitorozása és lokalizációja, a továbbterjedés kockázatának csökkentése, valamint a már bekövetkezett károk elhárítása és a szennyező anyagok eltávolítása érdekében?

Mikor és milyen módon mérik fel a tartós szennyezés esetleges humánegészségügyi hatásait?

Mikor vonják felelősségre a súlyos környezetkárosítás és környezeti veszélyeztetés kormányzati, hatósági és vállalati felelőseit?

Mikor tölti fel végre a kormányzat a környezeti kárelhárításra, a hasonló haváriák kezelésére szolgáló kassza forrásait, amit a Párbeszéd évek óta költségvetési módosító formájában is javasol, de a kormánytöbbség eddig mindig megakadályozta?

Jámbor András tájékoztatása szerint, amint választ kap a fenti kérdésekre nyilvánosságra hozza a Facebook oldalán.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: