Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Németország támogatja, hogy Orbán elveszítse a vétójogát az EU-ban, mindezt Németország európai ügyekért felelős minisztere, Anna Lührmann mondta az Euronewsnak adott interjújában.

Németország támogatja azt, hogy Magyarország elveszítse a vétójogát az Európai Unióban – ezt mondta Németország európai ügyekért felelős minisztere, Anna Lührmann az Euronewsnak adott interjújában.

Kedden az Általános Ügyek Tanácsában vitáztak a miniszterek arról, hogy a későbbiekben megszüntessék az egyes tagállamok vétójogát a külpolitikában és a biztonsági kérdéseknél. A német zöldpárti politikus egyértelműen Magyarországot tette felelőssé a mostani helyzet miatt.

Mindenképpen fel kellene számolni az egyhangú uniós döntéshozatalt a külpolitikában és a biztonsági ügyeknél is – jelentette ki Anna Lührmann.

Magyarország az egyedüli vétójával többször blokkolta már a tanácsi döntéseket, ezért szerintem fontos az, hogy elmozduljunk a vétójogtól a közös külpolitika és a biztonságpolitika területén, hogy hatékonyabban léphessünk fel Oroszország fenyegetésével szemben.

Lührmann példaként hozta fel, hogy Magyarország eddig több alkalommal blokkolt uniós külpolitikai döntéseket és nyilatkozatokat Oroszország, Kína, vagy éppen Törökország ügyében. Hozzátette:

Németország azt is támogatja, hogy az Európai Bizottság szankciókat javasol Magyarország ellen a jogállamisági eljárásban.

A miniszter szerint ez más tagországok számára is figyelmeztetés lehet. Mint ismert: a bizottság 7,5 milliárd eurós büntetést javasol Magyarországnak abban az esetben, ha a következő két hónap alatt nem tesznek meg mindent a korrupció elleni harcban.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Sokkoló adatokat hozott nyílvánosságra a G7

„A 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10646 főre nőtt a számuk. Csak a tavalyi évben 1367...

Nem akárkivel fog tárgyalni Dobrev Klára – részletek a csúcstalálkozóról

Egyre komolyabban veszik nemzetközi szinten is a Dobrev Klára által vezetett árnyékkormányt. A párt nem titkolt célja a találkozóval, hogy erősebbre fűzze a nyugati...

Baloldali fiatalok: Végre valamiben Európa-rekorder Magyarország

Az MSZP társult ifjúsági szervezete a Societas kőkemény kritikát mondott a kormány gazdaságpolitikájáról. A baloldali fiatalok szerint: Már egy jóideje, hogy Európa szívében, a boltokban...