Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Gyurcsány Ferenc politikailag túlélte a támadásokat, és szerdán belecsapott a lecsóba, és az ellenzék vezető erejének nevezte ki magát, továbbá arról írt, hogy küzdelmet indít Orbán leváltásáért.

De mi értelme volt a csendet éppen most megtörni? Mire számít a volt kormányfő, és mi következhet az ellenzék térfelén a következő hetekben? Szentpéteri Nagy Richard politológus beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Szentpéteri Nagy szerint Gyurcsány Ferenc csak tényeket közölt, amikor arról írt, hogy csak a DK maradt az ellenzéki oldalon:

“ha szétnézünk a palettán – a jobboldali Jobbikot és a Mi Hazánkat és a balközép Momentumot leszámítva – nincs más társaság, mint a DK”

– mondta az elemző.

Szentpéteri Nagy erős kritikát mondott azonban a Momentumról. Az elemző szerint a Momentum az utóbbi hónapokban “politikai hibák egész sorát követte el”, ami lehetetlenné tette a párt fejlődését.

Arról is beszélt az elemző, hogy bár az ellenzéki pártok összefogási kísérletei “félig sikeresek, félig sikertelenek voltak”, de szerinte ennek ellenére az összefogásnak még mindig vannak hívei, továbbá ott vannak a felsorolt “nem létező”, de nevükben még létező pártok, amiknek alternatívaképző szerepük lehet, ezért a Demokratikus Koalíciónak – tankönyvszerűen – most mondania kell valamit, és mond is valamit:

hogy hogyan helyezi el magát a többiekhez képest, és hogy nem vár másokra, akár egyedül is elindul, amihez mások csatlakozhatnak. 

Ez egy olyanfajta üzenet, ami a választók tízezrei számára befogadható – mondta Szentpéteri Nagy Richard.

Az elemző szerint a DK hívei is ezt várják tőle. De szerinte ez természetes, hiszen “arra tartjuk a pártokat, hogy alternatívát képezzenek, és jelezzék, léteznek, és olyan magatartást  tanúsítsanak, ami a választóknak vonzó. Felkínálják magukat”.

Gyurcsány arról is írt, hogy már megfizetett, amivel kapcsolatban Szentpéteri Nagy azt mondta, hogy a volt kormányfő olyan támadásokat kapott, amiket csak erős személyiséggel lehet kibírni, és a mai napig ő az első számú célpont.

Persze az elemző szerint arról is midenkinek meglehet a véleménye, hogy ennek mi az oka, de Gyurcsány politikailag túlélte.

Szentpéteri szerint nemcsak túlélte, hanem elismerendő politikai teljesítményt mutat fel, amikor felépítette “az ellenzék egyetlen pártként működő pártját”.

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: