Orbán Viktor miniszterelnök A kép forrása: Orbán Viktor facebook oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Alig két hónapja fogadták el a költségvetést, de a Népszava szerint máris összezuhant.

Már most alapos kiigazításra szorul a megváltozott gazdasági körülmények miatt az alig két hónapja elfogadott jövő évi költségvetés – szemlézi a Népszava számításait a szervetlekmagyarorszag.hu.

A lap rámutat, hogy hatalmas eltérés várható a tervezett és a valóságos infláció között. Mint ismert, a büdzsében a kormány idénre 8,9, jövőre pedig már csak 5,2 százalékos pénzromlással számolt.

Ehhez képest mindkét évben várhatóan 13-14 százalékkal emelkednek majd a fogyasztói árak.

Ilyen mértékű makrogazdasági tervezési hiba már önmagában indokolná a teljes költségvetés módosítását.

Az infláció terven felüli, durva elszállása a kiadási oldalon végez pusztítást, ugyanis azt öt százalékos inflációval tervezték.

A Népszava számításai alapján 13 százalékos inflációval számolva, 2022-es kiadási tervhez képest reálértékén 13,5 százalékos kiadáscsökkenést szenved el a rendvédelem, de az oktatásé és az egészségügyé is kevesebbet ér a tervezett összegeknél.

Az egészségügyre a költségvetési törvény 2669 milliárd forintot szán: ez csak négy százalékos növekedést jelent, vagyis már két hónappal ezelőtt is azzal számolt a kormány, hogy a gyógyításra, megelőzésre szánt kiadások csökkennek.

Az oktatásra szánt közel 2400 milliárd forint kilenc százalékos nominális növekedést jelent.

Az öt százalékos inflációval ez még négy százalékos reálértéknövekedést jelentett volna, de 13 százalékos drágulás mellett már négy százalékos reálértékcsökkenést.

Ugyanakkor vannak olyan területek is, amelyekre jövőre így is lényegesen több pénz jut mint az idén.

Ilyen például a honvédelem, a szociális területek, a nyugdíj-, valamint az államadósság-kezelés.

Via: Propeller


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Néma csendbe dermedt mindenki: Szabó Tímea úgy leiskolázta a Fideszes megmondókat, hogy tanítani kellene

Felröppent a hír, hogy Orbán Viktor esetleg pszichológushoz jár - kezdte bejegyzését a Párbeszéd politikusa. Ez akár igaz, akár nem, szerintem az, hogy egy miniszterelnök...

Döbbenetes eredményt hoztak a legfrissebb kutatások: Így áll az ellenzék Budapesten

Nagy meglepetéseket tartogatott a Republikon Intézet legfrissebb kutatása, melyből kiderül a Fidesz az esélytelenek nyugalmával indulhat egy főpolgármester-választáson. Azonban van még fejlemény bőven. Karácsony Gergely...

Kunhalmi szerint van egy módszer: Akár ugyanannyi mandátumot is szerezhet az ellenzék mint a...

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy péntek délelőtti háttérbeszélgetés során kifejtette, hogy a 2024-es EP- és önkormányzati választások kapcsán csak a Fidesz számára előnyös,...