Orbán Viktor miniszterelnök A kép forrása: Orbán Viktor facebook oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Alig két hónapja fogadták el a költségvetést, de a Népszava szerint máris összezuhant.

Már most alapos kiigazításra szorul a megváltozott gazdasági körülmények miatt az alig két hónapja elfogadott jövő évi költségvetés – szemlézi a Népszava számításait a szervetlekmagyarorszag.hu.

A lap rámutat, hogy hatalmas eltérés várható a tervezett és a valóságos infláció között. Mint ismert, a büdzsében a kormány idénre 8,9, jövőre pedig már csak 5,2 százalékos pénzromlással számolt.

Ehhez képest mindkét évben várhatóan 13-14 százalékkal emelkednek majd a fogyasztói árak.

Ilyen mértékű makrogazdasági tervezési hiba már önmagában indokolná a teljes költségvetés módosítását.

Az infláció terven felüli, durva elszállása a kiadási oldalon végez pusztítást, ugyanis azt öt százalékos inflációval tervezték.

A Népszava számításai alapján 13 százalékos inflációval számolva, 2022-es kiadási tervhez képest reálértékén 13,5 százalékos kiadáscsökkenést szenved el a rendvédelem, de az oktatásé és az egészségügyé is kevesebbet ér a tervezett összegeknél.

Az egészségügyre a költségvetési törvény 2669 milliárd forintot szán: ez csak négy százalékos növekedést jelent, vagyis már két hónappal ezelőtt is azzal számolt a kormány, hogy a gyógyításra, megelőzésre szánt kiadások csökkennek.

Az oktatásra szánt közel 2400 milliárd forint kilenc százalékos nominális növekedést jelent.

Az öt százalékos inflációval ez még négy százalékos reálértéknövekedést jelentett volna, de 13 százalékos drágulás mellett már négy százalékos reálértékcsökkenést.

Ugyanakkor vannak olyan területek is, amelyekre jövőre így is lényegesen több pénz jut mint az idén.

Ilyen például a honvédelem, a szociális területek, a nyugdíj-, valamint az államadósság-kezelés.

Via: Propeller


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Baloldali fiatalok: „Orbánék tönkreteszik a fiatalok életét”

Az MSZP társult ifjúsági szervezete a Societas szerint a fiatalok folyamatos lemondásra kényszerülnek, sokszor már az alapvető szükségletekről kell lemondaniuk a kormány hibás gazdaságpolitikája...

Tóth Bertalan: Veszélyes játékba kezdett a Fidesz

A Fidesz-kormány hintapolitikája a svéd és a finn NATO-csatlakozás ügyében még inkább ráerősít Magyarország folyamatos elszigetelődésére – mondta az MSZP parlamenti frakcióvezetője az ATV...

Pintér újra lecsapott – Így próbálja eltusolni az ügyet a rendőrminiszter?

Szokott módon hallgatásba burkolózik a fideszes belügyminiszter, amikor meg kellene magyaráznia, miért meneszti a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét - írja közleményében Komjáthi Imre, az...