Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbánék kegyetlenkedése nem maradt következmények nélkül. A végén azonban sajnos nekünk kell megfizetni az árát. Nyilván nem a sajátjukból fogják.

A strasbourgi bíróság közölte, a magyar állam jogsértő módon tartott fogva a röszkei tranzitzónában 211 napon át egy négyfős afgán családot, ezért 15 000 euró kártérítés megfizetésére kötelezte az államot, írja a Magyar Helsinki Bizottság közleménye.

A menedékkérő családot a Magyar Helsinki Bizottság képviselte a magyar állam ellen indított perben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán. A bíróság szerdán hozott ítéletet, melyben megállapította, hogy

a magyar állam jogellenesen és embertelen körülmények között, hatékony jogorvoslat lehetősége nélkül tartotta fogva a családot

A strasbourgi bíróság 15 000 euró kártérítést ítélt meg a családnak, mert a súlyos betegséggel küzdő édesanya, a kisgyerekek és az éheztetett családfő hét hónapig tartó fogvatartása és az apa éheztetése embertelen, megalázó bánásmódnak minősült, illetve az jogellenes volt, amellyel szemben Magyarország nem biztosított bírósági jogorvoslatot.

A család azért menekült el Afganisztánból, mert az amerikai hadseregnek tolmácsként dolgozó apát a tálibok életveszélyesen megfenyegették. Hosszas szerbiai várakoztatás után a magyar hatóságok 2018. április 23-án engedték be őket a röszkei tranzitzónába, hogy ott benyújthassák menedékkérelmüket.

Az anya és a nagyobbik, három éves gyermek az őket ért megrázkódtatások miatt speciális egészségi, pszichoszociális ellátást igénylő állapotban voltak.

A kisebbik, akkor egyéves gyermek az alkalmatlan körülmények miatt kéztörést is szenvedett.

A súlyos bántalmazást, traumát átélt családtagok a közel 7 hónapon keresztül tartó fogvatartásuk alatt többszöri kérésük ellenére sem kaptak megfelelő ellátást és elhelyezését a menekültügyi hatóságtól.

Mindeközben az Emberi Jogok Európai Bírósága két döntésével is kötelezte a magyar államot, hogy a család sérülékeny helyzetére tekintettel megfelelő körülmények közé helyezzék át őket.

Második alkalommal már azért kellett a strasbourgi bíróság sürgős intézkedését kérni, mert a családot – bár még folyt a menekültügyi eljárás – az addigiaknál is kegyetlenebb körülmények közé helyezték át a tranzitzónában:

a kitoloncolás előtt állók szektorába kerültek, ahol az apát hat napon át éheztették

Az éheztetés egészen addig tartott, amíg a Magyar Helsinki Bizottság beadványa nyomán a strasbourgi bíróság újabb ideiglenes intézkedéssel kötelezte a magyar államot, hogy adjon enni az apának.

Végül 2018. november 19-én szabadultak a tranzitzónából, amikor a Fővárosi Törvényszék helyt adott az áthelyezési kérelmüknek. Azóta Németországban találtak menedékre.

via: telex

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: