Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Visszakozott a kormány: a civilek és ellenzéki pártok tiltakozása ráébresztette a kormányt, hogy milyen hatalmas a közfelháborodás a nemrég megjelent erdőgyilkos kormányrendelet miatt – jelenti a Párbeszéd.

Karácsony Gergely pártja szerint: Megijedtek, ezért változtat az Orbán-kabinet a kormányzati megmondóemberek szerint “semmilyen természetvédelmi kárt nem okozó” rendeleten.

Ám ez a “puhítás” csupán miniszteri utasítás, amely nem írja felül a kormányrendeletet, vagyis az alapkoncepció továbbra is súlyosan kártékony, ezért a Párbeszéd a teljes rendelet hatályon kívül helyezését követeli.

A kormány meghátrált: a – többek között a Párbeszéd által megfogalmazott – szakmai kritikák nyomán máris átírták a rohammunkában készült erdőgyilkos kormányrendeletet.

Bár a kormányzat által felkért “szakértők” ma délelőttig egymást váltva azt bizonygatták, hogy a jogi fércmunka semmilyen veszélyt nem jelent a magyar erdőkre, a valós kockázatforrások egy részét most mégis kivették a rendeletszövegből.

Azaz a tarvágást, illetve az újraültetést engedélyező rendelkezéseket jövő márciustól nem szabad alkalmazni az állami erdőgazdaságokban, védett, illetve Natura 2000 besorolású erdőben tiltott marad a tarvágás, a megnövekedett tűzifaigényt elsősorban akácerdőkből kell fedezni – ez egybecseng azzal, amit a rendelet kritikusai javasoltak.

 Ugyanakkor továbbra is lehetséges lesz letermelni az állami erdőket az idei fűtési szezon igényeinek kielégítésére, ami megmagyarázhatatlan, hiszen az idén kivágott fa a magas víztartalma miatt legkorábban egy év múlva lenne felhasználható (vagyis a mostani energiakrízisben semmilyen szerephez nem juthat).

A Párbeszéd szerint a rapid módosítás nyílt beismerése annak, hogy a magyar törvényekkel és az alkotmánnyal is ellentétes rendelet alapvető hibákat tartalmaz.

A szövegben továbbra is benne maradt jogsértő passzusok miatt ugyanakkor a párt a teljes rendelet hatályon kívül helyezését sürgeti, és él az uniós jogorvoslat lehetőségével.

A Párbeszéd fontosnak tartja ugyanis, hogy továbbra is, minden lehetséges módon tiltakozzon az erdők és a természet elpusztítása ellen.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: