Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A money.hu készített egy  rezsikalkulátort, melybe az emberek beírhatják a fogyasztásukat és kiadja, hogy többet fog-e fizetni, miután Orbánék hazavágták a rezsicsökkentést. A felmérést kitöltők közel 70 százaléka nagyobb összegű számlát fog kapni.

Az indulását követő 10 napban több mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.

Az áram esetében a kalkulálóknak mindössze 20,1 százaléka, a gáz esetében pedig 30,4 százalékuk maradt alatta az átlagfogyasztásként meghatározott havi 210 kWh áram, illetve 144 köbméteres gázfogyasztásnak.

Tehát a felmérést kitöltők 80 százaléka többet fog fizetni az áramért és 70 százalékuk a gázért, miután Orbánék hazavágták a rezsicsökkentést.

Az összes lefuttatott kalkuláció átlaga szerint az átlagos fogyasztással bíró család havi 22 437 forintos rezsi díjához képest a kalkulációkban több mint háromszoros, átlagosan 68 736 forintos havi díj alakult ki.

A kalkulálóknak mindössze 20 százaléka fizetne kisebb díjat, mint az átlagfogyasztás után számított érték, s további 14,9 százalékuk esetében úszható meg a díjak emelkedése havi 10 ezer forintból.

A money.hu szakértői szerint ugyanakkor a kalkulált díjak alakulásával kapcsolatban messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, hiszen számos paraméterrel a hangsúlyosan csak modellezésre szolgáló kalkulátor nem tud számolni.

via: HírHugó


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: