Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Gábor György vallásfilozófus nem szokott hallgatni amikor meg kell szólalni, így most sem állta meg szó nélkül Orbánék ámokfutását.

Mai hír, hogy Orbán Viktor megduplázza a hit- és erkölcstanoktatásra költhető pénzt, lehetővé téve, hogy az eddigi 6,58 milliárdos (!) támogatást újabb 6,46 milliárd forinttal (!!!) túlléphessék.

Félreértéseket elkerülendő: Orbán és környezete pontosan tudja, hogy nem a hittant meg a totálisan kamu erkölcstant kellene duplájára emelt módon támogatni, hanem mindenekelőtt a korszerű nyelvoktatást és volnának még ötleteim, például azt a még mindig nem létező tantárgyat, amelyet e sorok írója kb.

30 éve javasol, s ami nem a különböző vallások és hitek állami támogatást élvező felekezeti apológiájával volna azonos, hanem a vallások és civilizációk történetének világi oktatását jelentené, s amely ismeretek hiányában a XXI. század embere csak bambán és hülyén néz a világra, hogy a világ is hasonlóképpen nézzen vissza rá.

Normál esetben a hitoktatás az egyes egyházak és felekezetek dolga volna, ám a jelzett tantárgy oktatása az állami oktatás részét képezné.

Orbánék a hitoktatás támogatásának összegét korántsem racionális megfontolásból, kizárólag szimbolikus politizálásuk újabb minősíthetetlen és felettébb kártékony manifesztációjaként emelték a duplájára.

Mert ha a saját zsebükből fizetnék önmaguk hittan- és erkölcstan oktatását, azt abszolút megérteném, hiszen ők, akik percről percre a kereszténység fontosságát hangsúlyozzák, alapfokon nincsenek tisztában a kereszténység hagyományával és tanításával, s ugyancsak alapfokon nem képesek megfelelni az erkölcstan elemi kívánalmainak.

Ám a legjellemzőbb minden bizonnyal az lesz, hogy az egyházak boldogan fognak rábólintani erre a duplára emelt támogatásra, hiszen a mai magyar ember összes egzisztenciális problémáját, a gazdaságitól és a pénzügyitől, a szociálison át az egészségügyig egészen biztosan a hittan oktatásának duplájára emelt támogatása fogja majd sikeresen megoldani.

Mindenesetre egyházainkat emlékeztetném Giottónak a padovai Cappella degli Scrovegni falán látható freskóira, különösképp arra, ahol Jézus épp kiűzi a kufárokat a templomból: Jézus jobb kezében ostor látható, de minthogy a festményeken a gesztus az elsődleges, Urunk, Jézus Krisztus épp egy jobbegyenest készül bemosni az egyik árusnak.
Hát így…


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: