Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Fűtsűk fával az iskolákat, bányásszunk szenet. Mintha Rákosi elvtárs adta volna ki az alföldi gyapottermesztésre a parancsot, csak hát a valóság az sajnos nem így működik.

Hiába akar Orbán fával fűteni az iskolákban, se kazán nincs hozzá, se tüzifa, se ember aki rakodja a fát. Szeged máris kiszámolta, mennyire lehetetlen vállalkozás is ez.

A legjelentősebb magyarországi kazánforgalmazók szerint nyolc hónapos határidővel tudnak megfelelő teljesítményű vegyestüzelésű kazánt szállítani a megrendelőknek.

Amellett hogy nincs kazán és a fűtési szezonra nem is lesz, kiderült, hogy körülbelül 6000 tonna fa kellene az iskolák fűtésére – írja a Szeged.hu

Még akkor is, ha lenne ennyi fa, annak az ára még horrorisztikusabb lenne, ugyanis a fa mázsája közelít a 8 ezer forint felé (amiből jelenleg hiány van) de hasra ütés szerűen körülbelül fél milliárd forint körül lenne a füzelő ára.

Hasonló gond van a szénbányászattal

A legnagyobb problémát a képzett vájárok hiánya jelenti – véli Szőke András, a Bánya-, Energia, – és Ipari Dolgozók Szakszervezetének borsodi elnökségi tagja.

A HVG-ben megjelent írás szerint  a legfiatalabb generáció, ami még kiismeri magát a tárnákban, most 53-54 éves, és nem fog vájármunkát végezni, legfeljebb a fiatalabbakat tanítják majd.

Az új generáció kiképzése ráadásul rettentesen hosszú időt venne igénybe. Már ha akad olyan magyar, aki még vájárként dolgozna.

Azonban a bányákkal is gond van. Az egykori bányász szerint a lezárt bányák újranyitása rengeteg időt és pénzt vinne el, egyszerűbb lenne újakat nyitni.

Összegezve tehát Orbán tervét csak egy dolog gátolja, még pedig a valóság. Kérjük ezért ossza meg ezt a cikket, hogy mások is láthassák milyen átgondolt tervekre építi Orbán a jövőnket.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: