Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

 Van is miért szégyelnie magát Orbánnak.

Donáth Anna a Momentum Európai Parlamenti képviselőjének levelét épp ezért változtatás nélkül közöljük:

Ezért nem kell fajkeveredésről hadoválni.

Ma van a cigány holokauszt (porajmos) emléknapja. Odáig, hogy cigány embertársainkat kényszermunkatáborba zárták, és megbélyegezték egy Z betűt tartalmazó háromszöggel, gyors, de hosszú út vezetett. Ami a romákkal szembeni előítéletek egyre erőteljesebb hangoztatásával kezdődött.

Majd 1935 szeptemberében a Németországban elfogadott törvények a „német vér tisztasága érdekében” megtiltották az embercsoportok közötti keveredést (kinek hogy tetszik: fajok közötti keveredést). A törvényt eredetileg a zsidók ellen hozták, de novemberben a cigányokra is kiterjesztették.

Magyarországon 1928-ban született rendelet a cigányok „megrendszabályozásáról”, amit kétévente cigányrazziák követtek.

Endre László, későbbi államtitkár már 1934-ben a cigányok gettóba zárását követelte.

Nemsokára a német „cigánykutatásokra” és az 1935-ös törvényekre hivatkozva Orsós Ferenc akadémikus „cigány-magyar vérkeveredés megtiltásának szükségességéről” felütéssel javasolta a vegyesházasságok tiltását Magyarországon.

1938-ban pedig rendeletbe foglalták, hogy a cigány, mint népcsoport, megbízhatatlan. És pont.

1940-ben a csendőrség ujjlenyomat alapján országos cigány-nyilvántartást készített.

Innen már egyenes úton jött a koncentrációs tábor, ahol a cigányokat bőrszínükre utaló barna vagy fekete háromszöggel jelölték, Z betűvel, mivel németül Zigeuner volt az elnevezésük.

Szóval, „félreérthető fogalmazás”- Hogyne. Amikor túlzásnak érezzük a fajkeveredéses beszéden felháborodó hangokat, gondoljunk arra: egyszer így kezdődött.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: