Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ujhelyi István Szocialista EP képviselő szúrta ki, hogy valami nagyon nem stimmel Orbán tegnapi beszédével.

Mint írja közösségi oldalán: HOPPÁ! Micsoda meglepetés, hogy a Fidesz miniszterelnökének tusványosi beszédéből készült angol összefoglalóból épp csak azokat a részeket hagyták ki, amelyek a legtöbb vitát és ellenérzést váltják, illetve válthatják ki Európában és a nemzetközi térben.

Mert, hogy ezt történt: Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetőjeként körlevelet küldött az Európai Parlament összes képviselőjének és asszisztensének, benne egy linkkel, amely a kormányfő tusványosi beszédének írásos összefoglalójára mutatott.

A Kovács Zoltán neve alatt jegyzett összefoglaló cikkben azonban az ember hiába kereste a jogos és valós felháborodást kiváltó mondatokat például a “kevert fajú” európaiakról és a “nem kevert fajú” magyarokról, vagy éppen a gázfogyasztás csökkentésében komoly “know-how”-val rendelkező németekről, mert azok bizony kimaradtak, ahogy az a rész is, miszerint 2030-ra már nettó befizetői leszünk az Európai Uniónak, akkor pedig “mi rendeljük majd a zenét” is.

A hivatalosan szétküldött és olvasásra ajánlott összefoglaló szerint ezek a kijelentések mintha el sem hangoztak volna.

Annak, hogy a fideszes összefoglalóból miért maradtak ki ezek a részletek, illetve, hogy egyelőre miért csak magyarul érhető el a miniszterelnöki honlapon a beszéd teljes szövege és miért nem készült még el az angol verzió, leginkább két oka lehet:

1. Kovács Zoltán propagandistának jobb, mint újságírónak (ez mondjuk nem meglepő); a miniszterelnök.hu angol fordítói pedig nem dolgoznak a hétvégén.

2. A miniszterelnök szokás szerint tudatosan pávatáncol és míg a saját közönségét – feltehetően egyébként számára is – vállalhatatlan mondatokkal hergeli, hiszen erre van szükség a szűkülő mozgástér közben is a tábor egyben tartásához, addig ezeket a kijelentéseket már kifelé igyekeznek inkább elsunnyogni, mert az Unióval való megegyezést az Unió alapvető értékeivel ellentétes, uszító kijelentések nyilvánvalóan nem segítik.

Bármelyik is legyen a valódi indok, mindkettőből egy bizonyosan következik: a Fidesz tudatosan és tervezetten igyekszik megvezetni a hazai és a külföldi nyilvánosságot, ahhoz pedig nem elég tökös, hogy nyíltan felvállalja a valódi véleményét.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: