Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az utóbbi idők talán legnagyobb ellenzéki sikere született pénteken, amikor az Alkotmánybíróság (AB) helyt adott Molnár Zsolt szocialista képviselő beadványának.

Ennek értelmében, az AB alaptörvény-ellenesnek minősítette, ezáltal megsemmisítette a 2018. évi CXXXIX. törvény 71. § (4) bekezdését, amely lehetővé tette, hogy a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül is épületeket lehessen elhelyezni.

A szocialista politikus ötven képviselőtársával fordult egy évvel ezelőtt az Alkotmánybírósághoz, és kérték az említett rendelkezés alaptörvény-ellenességének megállapítását és a támadott törvényi rendelkezések visszaható hatályú megsemmisítését, mert szerintük a törvény formailag a Balaton védelméről szól, valójában kivételeket enged a part menti 30 méteres védősáv szabályozása alól, azaz miniszteri és kormányrendelettel ki lehet játszani a szabályokat.

„A törvényben korábban felhatalmazást kaptak a miniszterek és a kormány, hogy kivételes esetben eltérhessenek az általános szabálytól.

Láthattuk, ezek a kivételes esetek az elmúlt időszakban egyre szaporodtak. Pedig a jövő nemzedékei számára garantálnunk kell, hogy a Balaton megmaradjon a Balatonnak, és ne egy túlépített, túlzsúfolt betonteknő legyen”

– mondta a szocialista politikus pénteki sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: „most elértük, hogy ne lehessen miniszteri, kormány- és önkormányzati rendelettel kiskapukat találni és ezzel is tovább károsítani a környezetünket”.

„A mai döntés is világossá teszi, hogy van értelme küzdenünk.

Egy nemzeti elkötelezettségű, szociáldemokrata közösségnek különösen fontosak a természeti örökségeink, fontos hogy megóvjuk és megőrizzük ezeket a kincseket a jövő nemzedékeinek” – tette hozzá az MSZP pártigazgatója.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: