Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nagyon kellemetlen ez, főleg annak tükrében, ami most zajlik keleti szomszédunknál.

Forgassuk vissza egy picit az idő kerekét. Még 2018-ban cikkezett róla a magyar sajtó, hogy egy ukrán nacionalista szervezet – melynek állításait nem tudjuk ellenőrizni – nyílvánosságra hozott egy 500 névből álló listát.

A Mirotvorec (Béketeremtő) nacionalista ukrán szervezet a honlapján tette közzé az ukrán-magyar kettős állampolgársággal, magyar útlevéllel rendelkező kárpátaljai tisztviselőkről és önkormányzati képviselőkről, ami már önmagában botrányos és felháborító.

Azoban a szervezet akkor azt állította, hogy az orosz titkosszolgálatoktól lopta el a magyar útlevelek teljes adatbázisát 2015-ig bezárólag, ugyanis ebben az évben lopta el azt az orosz titkos szolgálattól.

Ezen túl pedig, rémisztő kijelentést tesznek, miszerint:

minden alapja megvan annak feltételezéséhez, hogy amennyiben Szijjártó Péter külügyminisztert poligráfos vizsgálatnak vetnék alá, kiderülne, az orosz titkosszolgálatok őt is beszervezték”.

 „mi ritkán tévedünk, de ez a magyarok problémája. Mi nem avatkozunk be az ő belügyeikbe, de ügyelünk arra, hogy a mieinkbe se avatkozzanak be.”

– zárták közleményüket akkor az ukrán nacionalisták.

A tisztségviselők közül többen jelezték az MTI-nek, hogy a nevük mellett a lejárt érvényességű korábbi magyar útlevelük száma szerepel.

Hazugság, hogy az ukrán államnak nincs köze a feltételezett ukrán-magyar kettős állampolgárokat listázó honlaphoz – mondta a külgazdasági és külügyminiszter válaszul minderre 2018-ban.

Szijjártó Pétert a Mirotrovec elnevezésű szélsőséges ukrán honlap listájával kapcsolatban kérdezték, amelyen már háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adatai szerepelnek, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok.

A miniszter elmondta: olyan személyes adatok kerültek fel a honlapra, amelyek nyilvános forrásokból nem érhetőek el, kizárólag titkosszolgálati, kormányzati forrásból.

Ráadásul a szélsőséges honlapot működtető NGO egyik vezetője az ukrán titkosszolgálatnál dolgozott korábban – tette hozzá a miniszter, megjegyezve, hogy a honlapot üzemeltető mozgalom elindítója jelenleg is az ukrán kormány alkalmazásában áll. Szijjártó Péter szerint tehát hazugság az az állítás, hogy az ukrán államnak semmi köze nincs a honlaphoz.

Hozzátette: az ukrán államnak a kötelessége lenne garantálni a saját állampolgárai biztonságát, ám ezt nyilvánvalóan nem teszi meg. A miniszter szavai szerint “eddig egy lépést nem tett”, hogy a honlapról lekerüljenek az Ukrajnában élő, adott esetben magyar állampolgárok adatai.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy ami Ukrajnában zajlik, az “gyakorlatilag egy állami támogatással, állami bátorítással végrehajtott gyűlöletkampány a magyar nemzeti közösség tagjaival szemben”.

Úgy vélekedett, hogy a tavaszi elnökválasztáson indulni szándékozó jelenlegi elnök, Petro Porosenko népszerűségének növelése érdekében adta jóváhagyását a gyűlöletkampányhoz.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: