Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az önkormányzatok iparűzési adóhoz kötött kompenzálását kéri a megemelkedő rezsiköltségek miatt Csach Gábor, Balassagyarmat kormánypárti polgármestere.

Facebook-bejegyzésében először vázolja a helyzetet: a kormány néhány napja úgy döntött, hogy július elsejétől szigorítja a gáz és elektromos áram „rezsivédelme” alá kerülők körét, „azt alapszabályként – helyesen – csak a lakosságnál hagyva meg.

Vagyis az önkormányzatok, az egyházak, a közalapítványok kikerülnek az úgynevezett egyetemes szolgáltatói ár hatálya alól, és a szabadpiacon kénytelenek vásárolni”.

Mint írja, a balassagyarmati önkormányzat hat éve, más településekkel összefogva, közbeszerzés keretében a piacról vásárolja az elektromos energiát és a gázt az intézmények és a közvilágítás működtetésére.

Balassagyarmatnak garantált árú szerződései szerint 2023 év végéig van elektromos áram beszerzése, míg gázból 2022. október 1-ig. Városunkat tehát a gázpiac elszabadulása 2023-tól, az elektromos áramé 2024-től fenyegeti a polgármester.

A gázköltség a jelenlegi szerződések alapján évi 60 millió forintba kerül, de jelenleg a piaci ár az egyetemes szolgáltatói ár négy-ötszöröse.

Így Csach szerint 2023-ban akár 250 millió forint is lehet az éves számla. A 75 millió forintos villanyszámla pedig 165-235 milliósra bővülhet.

A polgármester szerint a jól menő cégektől iparűzési adót beszedő önkormányzatok ki tudják gazdálkodni a pénzt, a kistelepüléseket védi az állami támogatási rendszer, de Balassagyarmat más helyzetben van.

via: Magyar Hang


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Kést rántott egy idős nő Orbán Viktor születésnapján

Csak úgy áradt a keresztényi szeretet a szentmisén. A Gulyáságyú Média hírportál beszámolója szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eljárást kezdeményezett egy idős nő ellen, aki...

Újabb adóemelést jelentett be a kormány – sokaknak fog fájni

A 2024-es esztendőre szóló adócsomagot benyújtotta a kormány - értesült a HVG. Ezt az új intézkedést sokan kormányzati megszorítócsomagként értékelhetik, mivel számos területen érinti a...

Itt a nagy bejelentés: Legendás műsor tér vissza az RTL képernyőjén

Az Activity rendkívüli népszerűségnek örvendett a TV2-n, ami később Extrém Activity néven került vissza a képernyőkre. A játékot Szulák Andrea irányította, majd a Life...