Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz egy lengyel és egy magyar EP-képviselő annak érdekében, hogy az idén júliusban publikált jogállamisági jelentésekben Magyarország és Lengyelország kapcsán külön figyelmet kapjon az úgynevezett Pegasus-ügy és annak érdemi feltárása

– erről Ujhelyi István és Robert Biedroń európai parlamenti képviselők beszéltek szombati, közös online videóüzenetükben.

Ujhelyi István a közösségi oldalakon közzétett felvételen többek között arról beszél, hogy sajtóértesülések szerint legalább tíz ország és mintegy ötvenezer telefonszám lehet érintett a kémszoftver-botrányban.

Az MSZP politikusa felidézte azt is, hogy az izraeli Pegasus-program megvásárlásáról és használatáról az eddig nyilvánosságra került hírek szerint a lengyel kormány akkor hozott döntést, amikor közösen tárgyalt Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnökkel és Orbán Viktor kormányfővel a V4-ek 2017-es budapesti találkozóján.

Ujhelyi emlékeztetett: a magyar kormány sokáig tagadta, hogy egyáltalán birtokában lenne ennek a szoftvernek, azóta viszont már az is kiderült a NAIH vizsgálata alapján, hogy a hírbe hozott újságírókat valóban lehallgatták; az adatvédelmi hatóság 2050-ig titkosított jelentése szerint jogszerűen.

„A magyar érintettségben rendkívül sokatmondó tény, hogy a Pegasus-szoftverrel történt megfigyelések egy jelentős részére az Igazságügyi Minisztérium azóta lemondott miniszter-helyettese adott engedélyt, aki maga is gyanúsítottja azóta egy büntetőügynek, miután az ügyészség szerint egy jelentős korrupciós hálózat egyik kulcsszereplője volt” – tette hozzá az MSZP EP-képviselője.

A szocialista politikus közölte, hogy lengyel kollégájával közösen fordulnak az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy az uniós testület külön hangsúlyt fektessen Magyarország és Lengyelország esetében erre az ügyre a júliusban publikálásra kerülő, 2022-es éves jogállamisági jelentésében és érdemben vizsgálják meg a Pegasus-ügy „jogállami roncsolását” az említett tagállamokban.

„Lengyel-magyar két jóbarát” – idézte a két nép szoros kapcsolatára utaló mondást Robert Biedroń a közzétett videóban. A Nowa Lewica képviselője azzal egészítette ki az idézetet, hogy a lengyelek és magyarok most a tisztesség és az átláthatóság érdekében harcolnak együtt. Biedroń szerint a Pegasus-botrány is bizonyítja, hogy a PiS-kormány leépíti a jogállamot Lengyelországban.

Hozzátette, hogy az izraeli cég által kifejlesztett szoftvert eredetileg csak terrorelhárítási feladatokra lehetett volna használni, de Lengyelországban is a feltételezések szerint családtagokat, civileket, az ellenzék tagjait is lehallgatták vele.

„Lehetett ennek közvetlen hatása például a lengyel parlamenti és az európai parlamenti választások eredményeire is” – fogalmazott a politikus. Robert Biedroń hangsúlyozta, hogy nem fogják hagyni, hogy hazájukban bárki visszaéljen a hatalmával és titkos eszközökkel megfigyeljen vagy megfélemlítsen akárkit.

A két EP-képviselő a sajtótájékoztató részeként Orbán Viktort és a konzervatív lengyel Jog és Igazságosság Párt (PiS) elnökét, Jarosław Kaczyńskit – mint másokat lehallgató személyeket – ábrázoló szórólapokat helyeztek el az Európai Parlament képviselőinek postaládáiban.

A plakátok elhelyezése miatt az ECR képviselőcsoport helyettes vezetője, a PiS-pártot képviselő Ryszard Legutko máris nyílt levélben követelt vizsgálatot az Európai Parlament nemrég megválasztott új elnökétől, mondván ez a fajta tevékenység méltatlan a Házhoz és annak szabályaihoz.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: