Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Dívány.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy bár magától érthetődőnek tűnik, mégis hatalmas bírságot kockáztat az, aki elmulasztja ezt a nagyon egyszerű dolgot az ingatlanával kapcsolatosan.

Persze magától érthetődőnek tűnik, hogy a lakóingatlanokon mindenki jól látható módon feltüntesse a házszámot, azonban a praktikum mellett sok esetben gigantikus bírságot is kockáztat az, aki elmulasztja ezt.

Ahhoz, hogy a mentők, vagy a postások könnyen tájákozódhassanak fontos, hogy jól látható módon szerepeljen a házszám a lakóingatlanokon éppen ezért a legtöbben eleget is tesznek ennek. Ám a kihelyezés elmulasztása bizony súlyos szabályszegésnek minősülhet.

Magyarországon a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14/A. § (5) bekezdése írja elő, hogy minden házszámmal ellátott épületen a tulajdonosnak fel kell tüntetnie a házszámot.

A szabályozás értelmében a helyi önkormányzat szankcióval sújthatja azokat, akik nem teszik ki a házszámot az ingatlanukra, vagy azt nem tartják karban. Hogy ennek milyen következményei lehetnek, azt az adott önkormányzat rendeletben határozhatja meg. Kérheti például a házszám kitűzését, illetve közigazgatási bírságot is kiszabhat

írja a Dívány.

A pénzbírság mértékét az önkormányzat állapíthatja meg. A gyakorlat azt mutatja, hogy ennek összege akár több százezer forintra is rúghat.

Székesfehérváron például 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható arra, aki nem nem teljesíti ezt a kötelezettséget.

Ezzel szemben Siófokon 200 ezer forintnál húzták meg a bírság felső határát.

Gyöngyösön ilyen tekintetben még szigorúbb az önkormányzat. A kötelezettség elmulasztása esetén a tulajdonossal szemben hatósági kötelezés bocsátható ki, a közigazgatási bírság összege pedig elérheti az 500 ezer forintot.

Az pedig, hogy pontosan milyen módon kell eleget tenni ennek a kötelezettségnek, azt a helyi önkormányzatok szintén rendeletben szabályozzák. Így ha elmulasztotta, kapkodás helyett tájákozódjon a helyi rendeletről, hogy pontosan milyen követelményeknek is kell megfelelnie a bírság elkerüléséhez.

 

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: