Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A város szíve körüli területek, köztereink mindig is a közösség találkozóhelyei voltak, a kultúra és az összetartozás szimbólumai. De mi történik, ha ezek a területek, amelyek hosszú ideig a közösség szolgálatában álltak, egyszer csak átkerülnek más kezébe? A Fővárosi Törvényszék döntése éppen ezt a kérdést veti fel.

Az elmúlt hónapok eseményei körülbelül négy közterület, köztük a híres Széchenyi tér körül zajlottak. Ezeket a tereket a kormánypárti kétharmad döntése értelmében vették el a Fővárosi Önkormányzattól.

Sokan úgy érzik, hogy ezzel a döntéssel megsértették a város polgárainak jogait és az alkotmányos rendet. Most a bíróság mondta ki, hogy valóban törvénytelen volt.

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere közösségi oldalán osztotta meg a részleteket:

A bíróság is kimondta, hogy a kormánypárti kétharmad alkotmányellenesen vett el a Fővárosi Önkormányzattól négy emblematikus közterületet, a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a József Attila utcát.

Beadványunk alapján a Fővárosi Törvényszék a tereket einstandoló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól. Követeljük vissza a tereinket!

A Széchenyi tér visszaadása különösen fontos és sürgős lenne. A felújított Lánchidat a korábbinál sokkal jobban meg lehet gyalogosan közelíteni, a forgalomcsillapított hídon – a járdára kényszerülő bringások és rolleresek nélkül – igazi élmény a séta.

A város, de talán az egész világ egyik legszebb városi sétaútvonala jött létre a bazilikától egészen a budai várig. Illetve csak jönne létre, ha megszűnne az a méltatlan állapot, hogy járókelők ezrei zebra és sétány nélkül kell, hogy átvágjanak a Széchenyi téren.

A híd forgalomcsillapítása lehetővé teszi a teret jelenleg leuraló körforgalom megszüntetését és egy zöld, sétálós park létrehozását.

Összhangban a hamarosan a kétszázadik születésnapján ünneplő Magyar Tudományos Akadémia gyönyörű épületének megújításával.

A főváros megbízásából hamarosan elkészülhetnének a tér tervei, csak közben a Fidesz elvette és az V. kerületnek átadta a teret.

A kerület vezetése pedig – bár korábban nyitott volt az együttműködésre – adminisztratív eszközökkel akadályozza a tervezést és azt is elismerte, hogy nincs is pénze a tér megújítására.

De akkor miért nyúlták le? Adják vissza és mi befejezzük a tervezést, és európai uniós forrásból felújítjuk.

Garantálom, hogy ugyanolyan szép lesz, mint a Lánchíd. És sokkal olcsóbb lesz, mint ha ők csinálnák.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Kocsis Máté ledobta az atomot: Ravasz tervet eszeltek ki közvetlen a választások előtt

Az őszi parlamenti ülésszakban a kormány ismét egy az ország függetlenségét állítólag megóvó törvénycsomagot terjeszt elő - tudatta a hallgatókat Kocsis Máté, a Fidesz...

A DK szerint katasztrófa lesz: Hatalmas baj vár a nyugdíjasokra

Az Eurostat legutóbbi elemzése szerint tavaly már 170 ezer nyugdíjasnak nem maradt pénze a rezsi kifizetése után. Ez a szám az Orbán-kormány tavalyi rezsiemelése és...

Orbitális hibát követtek el Orbánék: Borulhat a Fidesz teljes terve

Az Alaptörvénybe és korábbi alkotmánybírósági döntésekbe ütközik a kormány rendeleti szabályozása a jogsértő akkumulátorgyáraknak biztosított büntetlenségről, ezért a Párbeszéd – ZÖLDEK az Alkotmánybírósághoz fordul...