Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Magyarországon nagyon résen van az állam és az állam szervei hogy egy csepp közpénz se folyhasson ki az államkasszából.

Ismét olyan történet robbant botrányként amire nagyon nehéz magyarázattal szolgálni, ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy bár minden szabályos, de valahogy úgy érezzük az állami szigor éppen olyan nagycsaládos állapolgárokon csattan akik nem csak hogy nem érdemlik meg ezt a fajta szigort, de talán nem is tudhattak arról, hogy hibát követtek el.

A Telex cikke szerint az állam pár tízezer forintos köztartozások miatt elkezdte visszakérni a nagycsaládosoknak adott 2,5 millió forintos autótámogatást.

A lap két olvasója (Péter és Edina) történetét mutatta be. Péter a Magyar Államkincstártól (MÁK) kapott egy levelet tavaly október 12-én, amelyben az a felszólítás szerepelt, hogy 15 napon belül fizesse vissza a négy gyereke után, nagycsaládosként kapott autóvásárlási támogatás teljes összegét és kamatait, ami több mint 2,5 millió forintot jelent.

A MÁK indoklása az volt, hogy egy ellenőrzésen azt állapították meg, hogy a férfinak a támogatási kérelem benyújtása idején köztartozása volt, és a támogatásnál feltétel volt a tartozmásmentesség, a kérelem benyújtásával pedig Péter büntetőjogi felelősséget vállalt, hogy beadott információk valósak.

Péter szerint viszont a tavaly októberi levélig ő nem tudott arról ,hgoy bármilyen tartozása is lenne, ezért is nyilatkozott úgy a kérelem beadásakor, hogy nincs köztartozása.

A férfit a NAV arról tájékoztatta, hogy a MÁK-nak benyújtott nyilatkozat idején valóban volt egy 52 ezer forintos személyijövedelemadó-tartozása, amit még 2019 májusában kellett volna befizetnie. Ezt Péter tavaly november 7-én fizette be a NAV-nak, és a 11 ezer forintos késedelmi kamatot is megfizette. Volt egy 50 ezer forintos kisadózói vállalkozói tartozása is, ezt 2021 augusztusában rendezte, és a családiautótámogatási kérelmét pont akkor bírálták el, amikor ez a tartozás is még megvolt.

A cikk szerint most már az államkincstár ellenőrzi a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása kapcsán az adótartozásokat, mielőtt odaítélik a támogatást. A MÁK szükség esetén fel is szólítja a pályázókat, hogy tartozásuk van, amit rendezni kell 14 napon belül, különben nem lesznek jogosultak a támogatásra.

Viszont a csavar a történetben ott lapul, hogy ez nem volt mindig így, az ellenőrzésre vonatkozó kormányrendelet módosítása 2021. szeptember 29-én lépett életbe, így most

Az ellenőrzésre vonatkozó kormányrendelet-módosítás 2021. szeptember 29-én lépett hatályba.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: