Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az alapvető probléma most Oroszországban a megfelelés – kezdte az Index Kibeszélő podcastjének különkiadásában Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, akit természetesen az immár több mint egy hónapja elhúzódó orosz–ukrán háborúról kérdeztek.

p

A titkosszolgálati vezetők, a katonai vezetők tulajdonképpen ki akarják találni az orosz politikai vezetés vagy adott esetben egy személyben Putyin elnök gondolatait, elvárásait, és ennek a megfelelési rendszernek a mentén nem mernek szólni arról, ha a politikai vezetés fejében olyan dolog fogalmazódik meg, ami adott esetben vagy nem úgy van, vagy végrehajthatatlan.

A szakértő azt állítja, részben a politikai és a politikához kapcsolódó polgári hírszerzés a felelős azért, hogy ennyire „benézték” az egész háborút.

A polgári hírszerző szervek azok, amelyek a politikai folyamatokkal tisztában kellene hogy legyenek, és vagy nem voltak, vagy a megfelelés mentén egyszerűen nem mertek szólni, hogy Ukrajna sokkal felkészültebb egy háborúra, mint gondolnák.
A hírszerző szerveknek ugyanakkor érdeke a dezinformálás, de Putyin nem őrült, sőt nagyon is tudatos:

Ukrajnának érdeke, hogy egy olyan képet mutasson, amiben az orosz hadsereg egy őrült elme, egy őrült diktátor által irányított valami, és ez az őrült diktátor a kezében egy atomrakétákat és a teljes orosz atomfegyverzet elindítására alkalmas táskával szaladgál, amiben van egy nagy piros gomb, amit ha megnyom, akkor a világ elpusztul.

 

Az orosz elnök irányítja Oroszországot, sokkal-sokkal inkább ráfordult most a figyelme az ukrajnai helyzetre, egyszerűen azért, mert a szankciókon és az embargókon keresztül olyan gazdasági ütés érte Oroszországot, amin keresztül a teljes orosz gazdaság átszervezésére van szükség
– mondta Tarjányi Péter.

A biztonságpolitikai szakértővel a Kibeszélő podcast különkiadásában beszélgettünk még többek között

az atomfegyverek bevetésének módozatairól, hatásairól;
miben és hogyan tudatos Putyin elnök, és miből látható a következetessége;
miért és mikor várható támadás Ukrajna felé Belorussziából;
a hírszerzés és az információáramlás versenyéről.

A teljes beszélgetést itt, az Indexen hallgathatják meg.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: