Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Lassan de biztosan beérik Orbán terve a fővárosban. A Fidesz nem tudja lenyelni, hogy ellenzéki vezetésű a főváros. Már a bukás pillanatában készen állt a terv, arra hogy hogyan buktatják meg Budapest baloldali vezetését.

Most fog igazán kiderülni, mennyire erős város valójában Budapest és mennyire elkötelezettek a baloldali választók a fővárosban, ugyanis most fog beérni Orbán piszkos terve.

Orbán ugyanis módszeresen de kiszártotta Budapest költségvetését – a baloldali városvezetés egy éve folyamatosan elmondja, ha Orbánék továbbra is betartanak a fővárosnak és nem adják oda a városnak járó forrásokat elfogyhat minden pénze a városnak – így fizetésképtelenné válhat a főváros.

“Az első féléves adatok alapján minden kétséget kizárva kijelenthető: ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik” – szemlézte a 24.hu Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának adott interjúját.

Hogy ezt elkerüljék, bele kell nyúlniuk a költségvetésbe, ám így is maradt két nagy kockázati tényező, amelyek a városvezetéstől függetlenül továbbra is fennállnak.

A főpolgármester-helyettes elmondása szerint a közösségi közlekedés számára a költségvetési törvényben biztosított 12 milliárd forintos támogatás még mindig nem érkezett meg, illetve kockázati tényezőnek nevezte a járványt is, hiszen egyelőre megbecsülni sem tudják, hogy milyen hatással lesz a negyedik hullám az intézményekre és a közösségi közlekedésre.

“Ezekkel nem számolva látok egy szűk mezsgyét arra, hogy folyószámlahitel tartozás nélkül zárjuk le az idei évet. De ha a fenti két tényező közül bármelyik is érvényesül, akkor kezelhetetlenné válik Budapest pénzügyi helyzete” – fogalmazott.

A helyzetet csak úgy tudná a főváros kezelni, ha hozzányúlnak a 25 milliárdos folyószámlahitel-kerethez, és a legfrissebb számokból Kiss azt látja, hogy minden működésre fordítható állampapírjuk és készpénzük elfogy szeptember 4-re, így onnantól kezdve folyószámlahitel-keretből működik a város.

Ha minden jól megy ez csak két hétig tart, mivel megérkezik az iparűzési adóelőleg második része. Onnantól viszont újra csak apasztjuk a pénzt. Év végére a végszámla bizonyos áldozatok árán kihozható nullára. Ha viszont nem érkezik meg a normatíva, vagy újabb lezárások lesznek a járvány miatt, akkor sok milliárdos hitellel indítjuk a jövő évet, ami sértené a gazdasági stabilitási törvényt – jelezte.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: