Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orvosszakszervezet: Nem kell pánikot kelteni, a valóságot viszont be kellene mutatni.

Egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban érkeznek a kórházba – nyilatkozta a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke az ATV Start című műsorában hétfőn. Tóth Judit szerint ennek az az oka, hogy a fiatalabbak aktívabbak is, és a találkozásaik száma még mindig nem csökkent le kellő mértékben.

Az alelnök szerint nagyon korainak tűnik a nyitás gondolatával foglalkozni, szerinte további szigorításokra, valamint a meglévő szabályok szigorúbb betartatására volna szükség.

Emellett meg kellene várni, amíg az átoltottság magasabb szintű lesz, és láthatóvá válik az új fertőzöttek, valamint a kórházban ápoltak számának csökkenése.

Tóth arról is beszélt: folyamatosan kapnak jelzéseket arról, hogy a korábban 8 ágyas intenzív osztályok most 40 ággyal működnek, vagy két-háromszoros a betegek áramlása a sürgősségi osztályokon, egy orvosnak 40 beteget kell ellátnia egy műszakban, ami elképesztő terhelést jelent. „Nem kell pánikot kelteni, viszont a valóságot be kellene mutatni, nem hamis biztonságérzetet kelteni az emberekben” – hangsúlyozta.

Állítása szerint azt is hallotta Tóth, hogy egyes kórházakban a 65–70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály.

Nagyon súlyos a helyzet, a katasztrófamedicina szabályai szerint választani kell, hogy kinek tudják megadni az adott sürgősségi ellátást, ha egyszerre bejön 8–10 súlyos állapotú beteg – fogalmazott.

Megköszönte továbbá az ózdi kórház főigazgatójának, Bélteczki Jánosak, hogy kiállt az igazság érdekében, amikor az intézményben tapasztalt állapotokról azt mondta: olyanok, mint a tavaly olaszországiak. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint mindez hazugság. Tóth Judit viszont azt állította, hogy több ózdi kollégájával beszélt, akik megerősítették, hogy súlyos a helyzet.

Az emberi erőforrások minisztere szerint sincs probléma az egészségügyben. Bayer Zsolt műsorának vendégeként vasárnap este azt mondta: „Meg se rendültünk, Lombardia összeomlott”.

Forrás: HVG

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: