Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem csak a BKV, a többi fővárosi közműcég is sztrájkra készül.

A BKV szakszervezeteivel együtt jelentették be a sztrájkfolyamat indítását az FKF, a FŐKÉTÜSZ, a FŐKERT, az FTSZV és a Budapest Közút dolgozói. A céljuk 6 százalékos béremelés.

Országos akcióba kezdett a szakszervezetek érdekérvényesítését összehangoló Bérszövetség: sehol nem fogadja el a 0 százalékos béremelést, így a fővárosban sem. A bérszövetséghez csatlakozott szakszervezetek egyszerre indítottak kollektív munkaügyi vitát tucatnyi cégnél és intézménynél. Ami a fővárost illeti, az összefogás tagja a BKV-nál és a BKK-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége.

A bérszövetséghez csatlakoztak több fővárosi közműcég dolgozói is, akiket a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-nél, a FŐKERT Zrt.-nél, az Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-nél, a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit kft.-nél, a Budapest Közút Zrt.-nél működő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 képvisel. A fővárosi nagy közműcégek közül csak a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói maradtak ki a béremelési követelésből. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Narancs.hu érdeklődésére elmondta, e két fővárosi közműcég dolgozóit a Liga Szakszervezetek képviselik. A Bérszövetség alakulásakor jelezték csatlakozási szándékukat, amitől végül elálltak, ezért nem vesznek részt a sztrájkindítási folyamatban…

A szakszervezetek egységesen és egyszerre történő béremelési kezdeményezése példa nélküli a hazai szakszervezeti aktivitások történetében. A Bérszövetségnek a fenti szakszervezeteken kívül tagja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ), valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is.

Forrás: Magyar Narancs

Fotó: veledvagyunk.blog.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: