Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: sokan tudják, hogy az Orbán-kormány minden minimális, kampányszerű juttatása ellenére rengeteg pénzt vett el a nyugdíjasoktól azzal, hogy megszüntette a baloldali kormányok nyugdíjszámítási módszerét, a svájci indexálást.

“Ha nem hoznak ilyen igazságtalan döntést, akkor ma az átlagnyugdíj nem 142 ezer forint lenne, hanem 172 ezer, a magyar nyugdíjasok pedig nem élnének rosszabbul egy cseh, egy szlovén, egy lengyel vagy egy szlovák nyugdíjasnál. Ahhoz, hogy visszaadjuk a ledolgozott életek után járó megbecsülést, 2 feladatunk van.” – ismertette a politikus.

Dobrev Klára kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint 2022 után vissza kell hozni a baloldali kormányok nyugdíjszámítási módszerét, a bérek emelkedését is figyelembe vevő svájci indexálást.

“Ez egy rövidtávú feladat, ami nem várhat. Szívszorító látni, hogy az elmúlt 10 évben tisztességben megőszült emberek millióit károsította meg a kormány a svájci indexálás elvetésével, ezért ennek a visszaállítása az új kormány egyik első dolga kell legyen. Hosszútávon ugyanakkor van egy másik feladatunk is, méghozzá eleget tenni egy korábbi vállalásunknak: bevezetni az európai minimálnyugdíjat.” – magyarázta Dobrev. Úgy fogalmazott, bármilyen hihetetlenül hangzik, mostanra az ügyben elindult az uniós munka, már nem csak a DK dolgozik ezen, hanem az egész Európai Parlament.

“Így hosszú távon meg fogjuk valósítani, hogy egy magyar ember végigdolgozott élete se érjen kevesebbet, mint egy hollandé vagy németé.” – tette hozzá az EP-képviselő.

“Ennek részeként szeretném elárulni, hogy már el is indult az EU konzultációja az európai, benne a magyar nyugdíjasok életszínvonalának emeléséért. Ezt a konzultációt itthon mi fogjuk lefolytatni, ezért pedig már össze is hívtam egy online konferenciát most péntekre a legnagyobb magyar nyugdíjas szervezetek és érdekképviseletek részvételével.” – hívta fel a figyelmet Dobrev Klára. Az EP-képviselő hangsúlyozta, az érintettek meghallgatásával, sok odafigyeléssel és még több munkával el fogják érni, hogy egy magyar nyugdíjasnak is járjon az az európai időskor, mint bármely más nyugat-európai idősnek.

“Mi is tisztességesen végigdolgozzuk az életünket, nekünk is jár, hogy tudjunk utazni, tudjuk segíteni a gyerekeinket, unokáinkat és ne kelljen idős korunkra szűkölködnünk.” – mondta zárásként Dobrev Klára.

Forrás: DKP

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: