Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Barack Obama Trevor Noah műsorvezetővel beszélgetett a Daily Show különkiadásában.

Az interjú apropója Obama nemrégen megjelent könyve, az Egy ígéret földje, mely itthon a HVG Kiadó gondozásában jelent meg.

Az a fajta erős ember típusú vezetés, amit Trump képviselt, nem tűnik el a világból a 45. amerikai elnök távozásával, mondta a volt amerikai elnök.

A hvg.hu által idézett beszélgetés elején Noah arról kérdezte a volt elnököt, hogy ki az, akivel tartja még a kapcsolatot, és hogyan őrzi meg az optimizmusát olyan körülmények között, amilyenek ma a világban uralkodnak.

Válaszában Obama először Merkel vezetői tevékenységét méltatta és a demokratikus államok egyik vezetői típusaként jellemezte. „Ezek azok a jó emberek, akik jó célokért küzdenek és hatalomba is kerülnek.”

Obama itt megismételte egy Dél-Afrikában tartott beszédének mondanivalóját, amely szerint létezik ez a vezetői típus, mely demokratikus alapokon irányít, az embereket is bevonva a döntéshozatalba és létezik az erős ember típusa.

Ez utóbbit úgy jellemzi, hogy fentről-lefelé uralkodó, hiercarchikus rendszer, az állampolgárait alattvalókként kezelő attitűddel vezeti az országot, melynek élére megválasztották.

„Ez történik az Egyesült Államokban is és ennek nem lesz vége csak azért, mert Donald Trump elveszítette az elnökválasztást. Látunk erre példát a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai és ázsiai országban”

 – mondta Barack Obama.

Szerinte ez két teljesen eltérő értelmezése annak, mit jelent vezetőnek lenni.

A Biden-elnökség alatt valószínűleg nem lesz könnyű dolga a magyar kormánynak, Anthony Blinken magyar származású külügyminiszter hivatalba lépése után.

Visszatér a külügybe Victoria Nuland is, aki korábban a magyar kormány éles kritikusa volt az Obama-adminisztráció alatt.
Forrás: hvg.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: