Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az október elején látott 18-19 ezres aktív fertőzöttszám egy hónap alatt megduplázódhat – derül ki egy kormányzati munkaanyagból.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértői által október elején készített járványgörbe becslést ad az aktív esetszámra november elsejéig. Az RTL híradója által kedd este bemutatott anyag szerint

38-40 EZERRE EMELKEDHET A KORONAVÍRUSSAL FERTŐZÖTT AKTÍV BETEGEK SZÁMA NOVEMBER ELSEJÉRE

Fontos megjegyezni, hogy mivel Magyarország elérte (heti 70 ezer teszteléssel) a tesztkapacitásainak felső korlátját, ezért az aktuális aktív esetszámok már nem tükrözik a valós járványügyi folyamatokat. Érdemes ezért másfajta megközelítést alkalmazni. A halálozások számának emelkedéséből visszabecsült adatok alapján azt sejthetjük, hogy szeptember második felében tovább nőtt a járvány.

Oroszi Beatrix, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja a Portfolio-nak adott interjújában hasonlóképp vélekedett, amikor azt mondta, hogy “az állandósuló napi esetszámokból nem szabad levonni azt a téves következtetést, hogy hátradőlhetünk és a vírus reprodukciós rátája (R) 1 körüli, mert ez nem így van”. Továbbá fontos kiemelni, hogy az összes aktív eset csak egy részét tudja felderíteni a járványügy, vagyis valójában még többen lehetnek fertőzöttek, mint ahogy gondoljuk.

Az NNK által Kásler Miklós miniszter részére készített feljegyzés emlékeztet arra, hogy az Operatív Törzs szeptember 28-i ülésén szabta feladatul iránymutatás készítését a járványügyi szabályok betartására a karácsonyi vásárok, valamint az október 23-i és a november elsejei ünnepek vonatkozásában.

Ennek keretében az NNK elkészítette az eljárásrendet és magatartási szabályzatot a karácsonyi vásárok biztonságos lebonyolítása érdekében, az egészségügyi államtitkárságon pedig egy eljárásrend és egy elemzés készült az ünnepekre vonatkozóan.

A dokumentum szerint az előírt intézkedésekkel megtarthatóak a vásárok, azonban

JÁRVÁNYÜGYI ÉRDEKBŐL KERÜLNI KELL – MÉG NYÍLT TÉRBEN IS – A ZSÚFOLTSÁGOT, A NAGY LÉTSZÁMÚ RENDEZVÉNYEK MEGTARTÁSÁT.

Forrás: Portfólió

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt kaptuk az EMMI-től, melyet változtatás nélkül közlünk. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a fenti cikket csak ezzel a közleménnyel együtt értékeljék:

Az RTL Klub egyik híradós anyagában elhangzottakra hivatkozva számos médiumban valótlan állítás jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát és annak vezetőjét illetően.

 A RTL Híradó kedd esti adásában, a karácsonyi vásárokról szóló riportban valótlanul állították, hogy az EMMI vezetője, Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter szerint a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma ellenére is meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat.

 Ezzel szemben a valóság az, hogy az EMMI minisztere nem mondta és az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága sem írta le egyetlen dokumentumban sem, hogy a karácsonyi vásárokat meg lehet tartani.

Erről nem is az EMMI minisztere hivatott dönteni. Az Operatív Törzs minden lehetőség számbavételének szándékával a közelmúltban feladatul szabta a Nemzeti Népegészségügyi Központ számára iránymutatás készítését a járványügyi szabályok betartására a karácsonyi vásárok tekintetében.

Ezt a feladatot az NNK el is végezte, készített egy eljárásrendet. A karácsonyi vásárokkal kapcsolatosan azonban – számos körülmény, többek között az NNK ajánlásainak figyelembevételével – majd az Operatív Törzs fog döntést hozni.

A valótlan állítás sugárzása miatt az EMMI felszólította az RTL Klubot helyreigazítás közlésére, és helyesbítésre kéri valamennyi médiumot, amely átvette az RTL álhírét.

Budapest, 2020. október 15.

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: