Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A SZELEKTÍV VÉSZCSENGŐ – A NYUGDÍJASNAK SZABAD TARTOZNI

Egy hónapja hallottuk a miniszterelnöktől: “A magyar ember fejében -szerintem helyesen- megszólal a vészcsengő azonnal, hogyha adósságról van szó.”

Érdekes. Úgy látszik, a kormánytagok jól bírják a vészcsengő szakadatlan berregését, ha saját állampolgáraiknak adósak.

Közülük is a legvédtelenebbeknek: a kisnyugdíjasoknak. Akik év eleje óta hiteleznek az államnak, és az novemberig nem is hajlandó törleszteni.

Úgy kezdődött, hogy januárban 2,8%-os inflációra esküdtek, (közben mindenki tudta, hogy több lesz), ezért ennyivel emelték a nyugdíjakat. Ehhez képest a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációja még hivatalosan is 4,3% lett. A különbséggel az állam tartozik.

Ennek duplája az élelmiszerárak emelkedése. Aki vásárol, annak nem mondanak újat a KSH adatai: a serrtéshús 11,5 százalékkal, a marha 7,3-mal, a felvágott és a zsír 16 százalékkal drágább. Az idényzöldség 17,5 százalékkal, a gyümölcs 45 százalékkal. Idén nem sokan főznek be baracklekvárt.

Aki tehát kisnyugdíjasként vagy kiskeresetűként, nagycsaládosként a pénze javát kénytelen ennivalóra költeni, (és nemigen vesz háztartási gépet, lakást, nyaralót, bútort), annál az állítólagos 4,3 százalék a többszörösére nő.

A szegények mentsvára, a zsíroskenyér és a krumpli sem megoldás: a zsír, a kenyér, a krumpli is alaposan megdrágult.

A rosszul számolt és a valóságos infláció közti különbözetet a nyugdíjasok csak novemberben kapják vissza. Az még egy negyedév. A kiskeresetűek meg soha.
Addig vigasztalódhatnak a magyarázatokkal.

A Nemzeti Bank be nem vallaná, hogy a gyengén tartott forintnak is van köze a magas árakhoz.

A kormány pedig ártatlan képet vág, és sem a nyugdíjkorrekció előre hozására, sem ÁFA-csökkentésre nem hajlandó. (Pedig a magasabb árból már eddig is több ÁFÁ-t kaszált.)

Azt nyilatkozták: az ÁFA nem érdekes, az ő gazdaságpolitikájuk a jövedelemadó csökkentésére alapoz.

Az az apróság elkerülte a figyelmüket, hogy ez a nyugdíjakra, a szociális ellátásokra, a családi pótlékra nézve az ég egy világon semmit nem jelent.

Szegény kormány. Nem is tudom, hogyan tudnak aludni, ha még novemberig, ameddig a nyugdíjasok adósai maradnak, folyamatosan üvölt a fejükben az a bizonyos vészcsengő.

A kisnyugdíjasnak legfeljebb a gyomrában szól. Szóval a kormány vállalta a nehezét.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: