Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A kormánynak és a jegybanknak be kellene avatkoznia a forint védelme érdekében – közölte az MSZP elnökhelyettese hétfőn, sajtótájékoztatón, Budapesten, megjegyezve: a gyengülő forint miatt, ráadásul a magyar munkavállalókon keresnek a multinacionális cégek.

Mélyponton van a forint az euróhoz képest, százmilliárd forintos lyuk tátong a költségvetésen és gyorsul az infláció – sorolta a problémákat Szakács László.

Szerinte a gyengülő forint nem kedvez az infláció megállításának, jó viszont a multinacionális cégeknek, amelyek forintban fizetnek ki, de euróban számolnak el. Példaként említette: ha egy multi egy alkalmazottjának 300 ezer forintot fizet, akkor ez – 300 forintos euró mellett – 1000 eurójába került, most azonban csak 880-890 eurójába.

Az ellenzéki politikus elmondta, a magyar kormány is sok mindent euróban fizet ki, például a letelepedési, azaz a „Rogán-kötvényeket”. Ezek a kötvények most járnak le, visszajár a pénz, és megint a magyar adófizetők járnak majd rosszul – hangoztatta.

Szakács László közölte, írásbeli kérdéssel fordul Matolcsy Györgyhöz, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökéhez és Varga Mihály pénzügyminiszterhez. Hozzátette: a legfőbb kérdés az, hogy a két vezető beszél-e egymással.

Varga Mihálytól azt is megkérdezi, elegendő-e a költségvetési tartalék az árfolyamromlásra, illetve mennyivel kerülnek többe most a letelepedési kötvények – sorolta kérdéseit. Szakács László a jegybank elnökétől azt kérdezi, mennyit keresett az MNB azzal, hogy „olcsósították” a forintot.

Komjáthi Imre, MSZP-alelnök felidézte, hogy a múlt héten Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arról beszélt: nyolcvanhárom hónapja folyamatosan emelkednek a bérek.

Az ellenzéki politikus azt firtatta, mi az oka annak, hogy a szakszervezeti vezetők mégis két számjegyű béremelésért „kopogtatnak a kormány ajtaján”, vagy, hogy egy mestervizsgával rendelkező kezdő tanár fizetését hozzá kell igazítani a minimálbérhez.

Az alelnök szerint, a helyzetet konzerválja a jelenlegi rossz adórendszer, amely a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket még szegényebbé teszi, ezért progresszív adózásra lenne szükség.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: