Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán cinikus, átlépte a vörös vonalat, túl messzire ment, mégsem akarja senki kizárni, Donald Tusk pedig a barátjának tartja.

Tusk újra üzent karácsony előtt Orbán Viktornak, ezúttal a New York Timesban. Orbán táborában már aggasztónak tartják, hogy “a Néppárt tele van zavaros fejű liberális figurával”. A Néppárt politikai gyűlése február 3-án ül össze.

Mit kellene kezdeni Orbán Viktorral, illetve az ő illiberális demokráciájával ? – ez a kérdés foglalkoztatja leginkább az Európai Néppárt vezető politikusait, ezt tette fel a New York Times tudósítója Brüsszelben az EPP új elnökének, Donald Tusknak is, akinek a válaszaiból az derül ki, elég ambivalensek az érzelmei.

Pontosabban Orbánt, mint embert a barátjának tekinti, okosnak, intelligensnek és lojálisnak tartja, de Orbán, a politikus cinikus Tusk szerint, aki azt viszont elismeri, hogy a migráció tekintetében Orbán Viktornak volt igaza, ami a rendet, a külső határok megvédését illeti.

 

Viszont Orbán retorikáját Tusk “megveti”. Az meg végképp a legnagyobb félelme, hogy Európában az a látszat keletkezik, hogy a liberális demokrácia gyenge, elesett, nem képes fenntartani a rendet és a biztonságot, és a liberális értékek jelentik a “vörös vonalat”.
A Néppárt politikai gyűlése február 3-4-én ül össze, ott megszülethet a döntés, feltéve, ha Orbán Viktor előbb nem lép. Január elején a miniszterelnök nyilván találkozik Donald Tuskkal és a “három bölccsel” is.

A Néppárt-Fidesz saga a nyilatkozatok fényében

Tusk rövid idő alatt többször is üzent Orbán Viktornak, legutóbb most, karácsonyra időzítve, a New York Times-ban, és ami a legfontosabb: az interjúja végén kijelenti, az Európai Néppártban szinte nincsen olyan tagpárt, amely ki akarná zárni a Fideszt, mert a legtöbben elfogadják Orbán Viktornak a migráció kapcsán vallott nézetét, azt, hogy meg kell erősíteni a külső határokat.

Cinikus, mert túl intelligens…

Tusk újra elmondta itt is, amiről december 7-én már nyilatkozott a legnagyobb lengyel lapnak, a Gazeta Wyborczanak, hogy Orbán a “gyengéje”, hiszen nagyon régóta barátok és lojálisak egymáshoz.

“Ezért is fájdalmas ez nekem, mert személy szerint kedvelem”
– fogalmazott most a New York Times-nak, cinikusnak nevezve a magyar miniszterelnököt, mert szerinte Orbán Viktor “túl intelligens ahhoz, hogy ne értse, mi a probléma. A cinizmus természetesen nem új jelenség a politikában, de az ő cinizmusának gyakorlati következményei Magyarországon nagyon is azok.” “Azt hiszem, túl messzire ment. Az én véleményem legalább is ez” – mondta Tusk.

Tusk december elején már kijelentette, hogy a kereszténydemokrácia a liberális demokráciát jelenti. A vörös vonal ott húzódik, ahol ezt megtagadják. Most a New York Times-nak azt mondta, hogy nála a vörös vonal, amit nem lehet átlépni, néhány alapérték – szólásszabadság, politikai sokszínűség, az egyén tisztelete, tolerancia, nyitottság – elfogadása. Ezeket egyszerűen össze lehet foglalni a liberális demokrácia fogalmával, ezt utasítja el a lengyel és a magyar kormány.

Orbán Viktor esetében azonban a demokratikus probléma a megítélése szerint bonyolultabb, mint Kaczyńskinál, az ő esetében ez összekeveredik ugyanis a migráció kérdésével. Márpedig míg a demokrácia leépítését senki nem támogatja, addig a menekültválság kezelésében sokan egyetértenek a kerítésépítő Orbánnal. Maga Tusk – mint fogalmazott – “megveti Orbán retorikáját”, de a megközelítését részben helyesnek tartja. Merkelnek az az érzet ártott, hogy elvesztette az irányítást, míg Orbán megértette, hogy a rend az első – mondta.

 

De Tusk a “rémálmát” is leírta a New York Times-nak adott interjújában.

„Ma a legnagyobb félelem, és nem csak Európában, hogy az emberek a liberalizmust a sebezhetőség, a zűrzavar, a káosz és a gyengeség szinonimájának tartják. A liberális demokráciának ezért erősnek és döntésképesnek, sőt néha akár kegyetlennek is kell lennie a saját polgárai, határai, területei védelmében. Ha az emberek elkezdik azt hinni, hogy letehetetlen a szabadságot és a liberális értékeket összeegyeztetni a biztonsággal és a renddel, akkor nincs esélyünk a túlélésre”
– jelentette ki. Szerinte akkor még diktatórikusabb populisták jönnek.

Tusk + Orbán – Fotó: Nepszava.hu

A “három bölcs” jelentésére várva

Arra a kérdésre, hogy mindezek alapján mit tervez Orbán Viktorral, Tusk azt mondta, a “három bölcs” jelentésére vár. Csak azután tesz javaslatot a Fidesz jövőjéről, várhatóan februárban, miután ez elkészült.

Tajani a “józan ész” talaján a Fidesz mellett

Európai Néppárt egyik alelnöke, Antonio Tajani volt európai parlamenti elnök emelt szót a Fidesz tagsága mellett. – Természetes, hogy akadnak nézeteltérések, senki sem tévedhetetlen, de úgy gondolom, politikai hiba lenne nem tenni azért, hogy a Fidesz továbbra is a néppárti család tagja legyen – fogalmazott a közmédiának Rómában Tajani. A Hajrá, Olaszország! (Forza Italia) politikusa szerint az EPP egy „jelentős ország”, Magyarország képviselete nélkül nem létezhet.

“A józan ész oldalán állok. A megoldás általános érdek Európa stabilitása, a néppárt és Magyarország számára is. Úgy gondolom, Magyarországnak is hasznos, ha a Fidesz a néppárt tagja, és a Brexit után ez még inkább így lesz”
– mondta Tajani, emlékeztetve: lehet egyet nem érteni azzal, ami esetleg Magyarországon történik, bizonyos ügyekkel, például a CEU kérdésével, de Brüsszelben és Strasbourgban a Fidesz mindig összhangban szavazott az EPP-vel.

Korábban a volt miniszterelnök Silvio Berlusconi is barátja, Orbán Viktor és a Fidesz maradása mellett vetette latba befolyását.

 

Weber, az ellendrukker

Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője a Spiegel online-nak még a Tusk unterjúk előtt kategorikus kijelentést tett, a Spiegel online-nak azt mondta: a Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban. A bajor politikus – aki a tavaszi európai parlamenti választáson az EPP “csúcsjelöltje” volt, de az Orbán-Macron tengelynek köszönhetően a szintén német, néppárti Ursula von der Leyen lett az Európai Bizottság elnöke – nem támogatja, hogy a Fidesz visszatérjen az Európai Néppártba.

Weber azzal érvel, hogy Orbán Viktor nem használta ki a Fidesz felfüggesztésének a bejelentése, a tavasz óta eltelt időt és nem oszlatta el az aggályokat. A Fidesz távozását indokolja a Néppártból az is, hogy milyen törvényeket hozott mostanában a magyar Országgyűlés, illetve, hogy továbbra is bizonytalan a CEU jövője Budapesten. Márpedig a kormányfőnek bizonyítania kell.

Erre mondta Novák Katalin: arról, hogy a Fidesz milyen politikai közösségben dolgozik a jövőben európai szinten, “nem Manfred Weber fog dönteni. Az Európai Néppártnak most új elnöke van Donald Tusk személyében. Egyelőre nem látjuk, mik a tervei, milyen irányba mozdul az EPP. Majd a tapasztalatok fényében döntünk a jövőről” – ezzel az államtitkár, a Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke egyértelművé tette: a döntés az övék lesz. Arról, hogy Orbán Viktor biztosan nem várja meg, hogy kizárják a Néppártból, egy ilyen esetben ő, illetve a Fidesz lépne, itt írtunk.

 

Deutsch: Nem túl szívderítő

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője Weber nyilatkozata után arról beszélt a Hír TV-ben, hogy a Néppárt által képviselt politikai álláspontok nem túl szívderítők. „A személyes véleményem szerint ez az irány a Fidesz álláspontjától egyre távolodó irány”. Weber a frakcióvezetőségénél fogva nem választott tagja a néppárti elnökségnek, ott nem megmondóember vagy meghatározó személy – hangoztatta Deutsch Tamás.

A jobboldali holdudvar már úgy tűnik, hogy unja a Fidesz-Néppárt sagat. A Hír TV-ben, a legfrissebb Sajtóklubban arról beszéltek a kettős mérce és az Európában eluralkodott liberalizmus kapcsán: aggasztó, hogy “a Néppárt is tele van zavaros fejű, liberális figurával, akik éppen nem a barátaink”.

Forrás: atv.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: