Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A köztársasági elnök szerint politikai retorika csupán a klímavészhelyzet kihirdetése, a főpolgármester viszont úgy gondolja, hogy Áder János nem kap elég „tudásmennyiséget”.


Karácsony Gergely, Budapesti főpolgármester Facebook-posztban hozta nyilvánosságra véleményét Áder János köztársasági elnökkel és a klímavészhelyzettel kapcsolatban.

„Nincs bal- és jobboldali klímaválság, ebben egyetértek Áder Jánossal, itt nincs különbség. Felelősség és felelőtlenség, továbbá tájékozottság és tájékozatlanság tekintetében azonban van” – írta Karácsony, aki úgy fogalmaz, hogy nem először van olyan zavarba ejtő érzése, hogy „hogy valami gond van azzal a tudásmennyiséggel, amit elnök úr megkap”.

A politikus arra reagált, hogy Áder szerint a a klímavészhelyzet kihirdetése politikai retorikai fogás, ami egészen furcsa megközelítés egy „magát a zöld ügyek élharcosaként láttatni igyekvő államfőtől”.

„Jelenleg több mint 1250 szervezet – kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek és például az Európai Parlament – hirdetett klímavészhelyzetet” – írja Karácsony Gergely, aki felhívta a figyelmet, hogy ezek a döntések már 800 millió embert érintenek a világon, és a klímavészhelyzet súlyosan érinti a nagyvárosokat, így Budapestet is.

A főpolgármester úgy véli, hogy Áder bagatellizálja az ügyet, a fővárosi önkormányzat pedig „a klímavészhelyzet kihirdetésével nyíltan deklarálja elkötelezettségét a klímavédelem iránt, ami egyaránt jelenti a kibocsátás csökkentését (mitigáció) és az emberek és ökoszisztémák maximális védelmét a klímahatásokkal szemben (adaptáció).

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél a klímaszempontok prioritást élveznek”.
Forrás: Hírklikk


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: