Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ha egy mondatban kellene 2019 legfontosabb hazai politikai történéseit összefoglalnom, akkor azt tudnám mondani, hogy 2019 volt az az év, amikor megtörtük a Fidesz egyeduralmát a fővárosban, a budapesti kerületekben, a megyei jogú városok többségében és rengeteg településen.


Kiszabadítottuk a települések jelentős részét a Fidesz fogságából. Bebizonyítottuk, hogy Orbán torz rendszere együttműködéssel legyőzhető.

Óriási eredmény ez! Köszönöm mindenkinek, aki dolgozott érte, és segített ebben.

2019 megmutatta, hogy két dologban biztosan igazunk volt: az „egy az egy elleni” kiállás szükségszerűségében és az előválasztás létjogosultságában. Beérett a hatása annak, hogy ellenzéki képviselők egy csoportjával – a rabszolgatörvény elleni tiltakozásul – egy éve elfoglaltuk az Országgyűlés elnökének pulpitusát, s hogy januárban az utcán meghirdettük: egyetlen ellenzéki jelöltnek kell minden kormánypártival szemben indulnia a választáson.

Október 13-án bebizonyosodott, hogy van társadalmi bázisa mindkét elgondolásnak. Köszönet a főpolgármesteri előválasztás két fordulójában részt vevő jelölteknek, és a rájuk szavazóknak. És köszönet a ferencvárosi előválasztásért is, aminek eredményként több mint 20 százalékkal jobban szerepelt az ellenzék a kormánypárti indulónál.

Hiszem, hogy ez a két eszköz működni fog a 2022-es országgyűlési választáson is, mind a választókerületekben, mind a közös miniszterelnök-jelölt kiválasztása során.

Hatalmas lehetőséghez jutott Magyarország azzal, hogy létrejött az ellenzéki egység. Ez a nagyon színes, a baloldaltól a liberálisokon át, a jobboldalig tartó együttműködés mérföldes lépést tehet előre, hiszen 30 évvel a rendszerváltás után, először fordulhat elő, hogy végre lesz nemzeti minimum az ország működését érintő legfontosabb kérdésekben: a jogállamiság, a demokrácia, a munka világa, az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátások tekintetében.

Mert ma már mindenki látja, hogy Orbán fordított Robin Hoodként működik: a szegényektől vesz el, és amit elvett, azt a gazdagoknak adja.

Addig azonban sok dolgunk lesz. Már jövőre meg kell kezdenünk az egyeztetéseket a közös programról és a jelöltekről. Ellenzéki műhelyeket és közéleti klubokat szervezünk és várunk irodáinkba.

Meglévő hálózatunkkal minden segítséget megadunk az előválasztások lebonyolításához, hiszen 2021-ben már meg kell tartani az előválasztásokat a legalkalmasabb jelöltek kiválasztása érdekében.

A Fidesz leváltása valamennyi ellenzéki erőtől sok munkát és erőfeszítést kíván. A Magyar Szocialista Pártot is fel kell készíteni az új kihívásokra. Olyan működési modellre van szükség, amelyben az MSZP a magja és bázisa lehet egy új baloldali szövetségnek. Olyan baloldalnak, amely egyaránt képviseli a demokrácia és a jogállam helyreállítását, a társadalmi igazságosságot, a környezet- és klímavédelmet.

Az Orbán és a fideszes elit haveri kapitalizmusát lezáró új korszakhoz az első, sikeres lépéseket megtettük a helyes úton – már csak tovább kell mennünk. Az ellenzéknek keményen össze kell zárnia, senki nem veszélyeztetheti a köztársaságpártiak és demokraták 2022-es győzelmét.

Azt kívánom, hogy ezzel a tudattal zárjuk le a 2010-es éveket, és ezekkel a célokkal vágjunk bele a 2020-as évekbe, amelyek – reményeim szerint minél előbb – elhozzák Magyarország számára a jövő felé forduló, demokratikus, szabad, esélyteremtő köztársaságot.

Ehhez kívánok munkás, sikerekben gazdag, boldog új évet!

Tóth Bertalan
az MSZP elnöke


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: