Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Lehetett volna dühös is. Világhíre ellenére sokáig üldözött, kitaszított, tiltott volt.
Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus – tudatta a család pénteken az MTI-vel.

A közlés szerint Konrád Györgyöt hosszan tartó, súlyos betegség után otthonában érte a halál pénteken délután. Temetéséről később intézkednek, a főváros saját halottjának tekinti.

Konrád György a magyar próza világszerte egyik legismertebb alakja, művei egyebek mellett angol, cseh, dán, finn, francia, héber, holland, német, norvég, olasz, orosz, spanyol és szerb nyelven jelentek meg.

A HVG 2018-ban készített portréinterjút Konrád Györggyel. A cikkből kiderül, hogy Berettyóújfalu ezerfős zsidó lakosságából csak az ő kis családjuk élte túl a vészkorszakot. Érettségi után az ELTE Orosz Intézetébe vették fel. Az egyetemről ellenzéki nézetei miatt kétszer zárták ki, de professzorai visszahúzták.

Mint a demokratikus ellenzék egyik hangadó személyisége nyugati ösztöndíjakban részesült, az USA-ban tanított. A rendszerváltás után aktív közéleti szerepet vállalt, egyik alapítója volt az SZDSZ-nek. A Nemzetközi PEN Club elnökeként (1990–1993) a bebörtönzött írók kiszabadulásán, a Berlini Művészeti Akadémia első külföldi elnökeként (1997–2003) a kelet-európai alkotók nemzetközi megismertetésén fáradozott. Megkapta a legmagasabb francia, magyar és német állami kitüntetéseket.

Konrád György – Fotó: contextus.hu

Legyen neki könnyű a föld.

Forrás: HVG / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: