Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mindenki gyászol, idősek, középkorúak, és a fiatalok. Olyasvalaki ment el, akit mindenki szeretett…

 

Meghalt Székhelyi József Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója.

A hírt a Bálint Ház Facebook-oldala közölte, majd utána többen is elkezdték búcsúztatni a Facebookon. A halálhírt a színész családjából is megerősítették az ATV-nek.

Színházi munkái mellett rengeteg tévéfilmben és tévésorozatban játszott, és sokat szinkronizált is. Jászai-díja után 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2010-ben pedig tisztikeresztjét kapta meg. Régóta küzdött a tüdőrákkal, de munkáját a kezelések alatt sem adta fel. Azt mondta erről, hogy az a figura, akit alakít a színpadon, nem tüdőrákos.

Székhelyi József 1971-ben végezte el Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ezután a kecskeméti Katona József Színházban játszott, ahonnan 1979-ben átszerződött a budapesti Nemzeti Színházba. 1983-ban a Madách Színház, 1992 és 1994 között az Arizona Színház tagja lett, majd 1994-től Sopronba szerződött. 2003 és 2008 áprilisa között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója volt. 2014-től a Veres 1 Színház társulatának tagja.

Színpadi szerepei mellett közel száz filmben, tévéfilmben játszott, egyik legismertebb munkája mégis egy rajzfilmsorozathoz, A Simpson családhoz kapcsolódik, amiben ő volt Homer Simpson magyar hangja.

2012-ben nagy botrány lett abból, amikor nyilvánosságra került egy hangfelvétel, mely szerint az egri önkormányzat zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyit. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy őt nem lehet lezsidózni, csak felzsidózni.

Már maga a kifejezés, hogy lezsidózni burkolt antiszemitizmus jelent, hiszen lefokozás van benne. Az én fogalmaim szerint az, hogy zsidó, nem lehet stigma.

Tehát, ha valaki veszi magának a bátorságot, hogy antiszemita legyen, akkor szembe kell néznie azzal, hogy vannak olyan zsidók, akik, ha nem is cionisták, de mérhetetlenül pimasz módon azt mondják, hogy menj a picsába! Ennek a műfordítása az, hogy engem csak felzsidózni lehet”.

Székhelyi József – Fotó: Bálint Ház

Az Élet Menete Alapítvány így emlékezett a művész úrról.

Azt írja Marci, a fia, hogy:

” Drága Publikum! Székhelyi József, mindenki Papája, Apuja, Jocója és Józsija ma fegyelemmel, végtelen türelemmel és erővel folytatott küzdelmét követően békésen, nyugalomban letette a fegyvert, mert piszkosul gyűlölt minden háborút. Temetéséről később intézkedünk. “

Forrás: Index / BalraMagyar

Emléke legyen áldott! Baruch Dayan HaEmet!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: