Budapest, 2018. január 13. Juhász Péter, az Együtt elnöke (k), Szigetvári Viktor választmányi elnök (j) és Hajdu Nóra alelnök a párt budapesti küldöttgyûlésén 2018. január 13-án. A küldöttgyûlésen Szigetvári Viktort miniszterelnök-jelöltnek választották, az országos politikai tanács döntése értelmében Juhász Péter a párt listavezetõje. MTI Fotó: Mohai Balázs
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Néhány napja bombaként robbant a hír, mely szerint Juhász Péter és pártja az Együtt befejezte.

Az Együtt küldöttgyűlése a napokban döntött arról, hogy felszámolják a pártot, mint jogi entitást. A felszámoláshoz az vezetett, hogy politikai értelemben a választások estéjén megszűnt az Együtt, történetének legkatasztrofálisabb választási eredményével.

Nem elég, hogy a párt katasztrofális eredményt ért el a választásokon, de mindemellett, mivel nem tudták elérni az úgynevezett komolyan-vehetőségi-küszöböt, így csaknem a teljes kampányra felvett támogatásuk visszafizetésére is kényszerültek.

Mindezt az adósságot a demokratikus oldal szavazóinak segítségével tudja visszafizetni a párt, ugyanis a választók dobták össze a mintegy 150 millió forintot.

A párt Bajnai Gordon távozásával talajt vesztett a magyar belpolitikában. A párt nevéhez fűződnek olyan politikai kudarcok, mint Falus Ferenc, aki jeges vödrös alakításával gyakorlatilag sima utat biztosított Tarlós Istvánnak ahhoz, hogy újabb immár 5 évre bitorolhassa a fővárost, de a koordinált jelöltállítás és az abból következő választási kudarcok is a liberális párt számlájára írhatóak.

Nem voltak hajlandóak tudomásul venni a támogatottsági százalékukat és akkor is ragaszkodtak ahhoz, hogy sem az MSZP sem a DK listájára nem kívánnak felmenni, mikor már világosan látszott, hogy soha nem jön létre az általuk vizionált új pólus, mely a  2010 után parlamentbe került pártok szövetsége lett volna. Kivéve a DK-t.

A párt húzónevei sem tudtak számottevő sikert elérni. Baranyi Krisztina, a párt jól felépített ferencvárosi politikusa és húzóneve a választások során kevesebb, mint 3%-ot kapott egy fővárosi kerületben, ami bár a párt támogatottságának majdnem 6-szorosa, de belátható, ez a politikában semmire sem elég.

Nincs még vége?

Bár jogi értelemben felszámolják a pártot, Juhász Péter és a megszűnt párt küldöttgyűlése arról számolt be, hogy nem adják fel. Ugyan nem politikai pártként de az Együtt pár száz fős közössége együtt marad és ősztől ismét belevágnak a napi politika alakításába – feltehetőleg civil nyomásgyakorló csoportként.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: