Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ehhez már tényleg vastag bőr kell!

 

A Fidesz megint a nők jogai ellen szavazott

Miközben Orbán Viktor azt mondja: “átfogó megállapodást” akar kötni a magyar nőkkel, aközben a fideszes EP-képviselők sorozatban hatodik alkalommal tartózkodtak, amikor a nők jogainak megerősítése volt napirenden az Unióban.

Az eheti strasbourgi plenáris utolsó ülésnapján azt a McAvan-Šuica jelentést tárgyalta az Európai Parlament, amely többek között a lányok és nők testi, illetve lelki épségének biztosítása, a gazdasági és szociális jogok, illetve a lányok és nők szerepvállalásának előmozdítása, hangjuk és részvételük erősítése mellett foglalt állást.

A végszavazásnál a Fidesz európai parlamenti képviselői tartózkodtak, vagyis nem támogatták a dokumentum elfogadását. Nem először tették ezt nőjogi kérdésben: korábban nem támogatták a nők kirekesztésével foglalkozó jelentést, a nők elleni erőszakkal szembeni határozottabb fellépést szorgalmazó dokumentumot, de a vidéken élő nők infrastrukturális, ellátórendszeri és gyermekgondozási hátrányainak csökkentését célul kitűző jelentést sem.

A mostani újabb, sunyi tartózkodásuknak vélhetően az az oka, hogy a most napirenden lévő állásfoglalás is felszólította a tagállamokat a családon belüli erőszakkal szembeni hatékony fellépést rögzítő isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálására, amit a fideszesek hosszú évek óta akadályoznak Magyarországon.

Ideje lenne, ha a Fidesz komolyan gondolja a család szerepének erősítését és a nőkkel való „átfogó megállapodás” megkötését, hogy végre legalább egyszer kiálljanak a jogaikért. Eddig ugyanis nem tették.

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő (MSZP)
Brüsszel, 2018-06-01


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: