A kormányban hülyékre, demagóg politikusokra mindig szükség van??? – S rögtön miniszteri szék jár érte?


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Emlékszünk a frissen kinevezett agrárminiszter pár nappal ezelőtti migránsozására, igaz? Sikerült überelnie…

 

A frissen kinevezett agrárminiszter, Nagy István, most egy újabb, számunkra nehezen érthető elképzelést dobott be a köztudatba.

A Világgazdaságnak adott interjújában többek között kitért arra is, milyen eszközökkel szeretnék a magyar mezőgazdaság termelékenységét növelni:

megdupláznák az üvegházi zöldségtermelést,
támogatnák a precíziós fejlesztéseket és technológiai generációváltást,
korszerűsítenék az agrárszakképzést,
létrehoznának egy jövedelemstabilizáló alapot,
a mostani 85 ezer helyett 200 ezer hektárt öntöznének,
50 ezer közmunkást irányítanának át a mezőgazdaságba méghozzá állandó munkaerőként.

 

A tervek hangzatosak, az utolsó, közmunkásokra vonatkozó pont realitása azonban vitatható. Azt most hagyjuk is, hogy a közmunkások néha egy bármikor előhúzható joker lapként vannak kezelve, ha munkaerőpiaci problémákról van szó, miközben a valós, mélyen gyökerező gondokkal senki sem foglalkozik érdemben. Nevezetesen, hogy miközben a kormány egyre jobban szűkítené az állami foglalkoztatás eme formáját, a mai napig vannak olyan megyék, ahol a munkaerőpiac igazi mozgatórugója és felszívóereje a közfoglalkoztatás.Akik mára a programban maradtak, azok az elsődleges munkaerő piacon zömében már nehezen foglalkoztatható szakképzetlenek, vagy olyan szakemberek, akik a lakóhelyükön nem tudnak munkát találni.

Az új agrárminiszter a zömében szakképzetlen (illetve teljesen más szaktudással rendelkező) munkaerőből terelne át 50 ezret állandó munkaerőként (!), hogy a mezőgazdasági ágazat termelékenységét növelje.

Tény, a mezőgazdaságban egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány, ám ez leginkább két területen mutatkozik meg. Egyrészt alkalmi munkára egyre nehezebben találnak embert a gazdálkodók, főként a zöldség- és gyümölcstermesztésben. Magyarán nincs, aki leszedje a meggyet, a szamócát, a paradicsomot, így nem ritka ma már az sem, hogy a termés egy részét nem is sikerül betakarítani, vagy jobb esetben az optimálisnál később, ami viszont rosszabb minőséget, alacsonyabb felvásárlási árat, ezáltal kevesebb bevételt jelent a gazdálkodó számára.

Másrészt hiány van szakemberekből is, például gépészekből, gépkezelőkből, ami annak is köszönhető, a gépesítés mértéke az elmúlt években fokozódott hazánkban. A KSH adatai szerint a mezőgazdaság, halászat, erdészet ágazatban míg 2013 elején 299 állás volt üresen, a mai legfrissebb adatok szerint ez a szám meghaladja a 600-at is. Tehát kellene a munkaerő a mezőgazdaságba, az 50 ezer közmunkás állandó munkaerőként történő átterelése mégsem tűnik többnek egy hangzatos elképzelésnél.

A közmunkások átképzés nélkül a szakemberhiányt nem fogják tudni pótolni, ráadásul be kell látni azt is, a közmunkások egy része nem is alkalmas erre a feladatra. Ráadásul az ágazat versenyképességének, termelékenységének növelése megköveteli a technológiai fejlődést is, valamint a Nagy által is említett precíziós gazdálkodás térnyerése egyre inkább a képzett utánpótlás iránti igényt fokozza.

Valóban több sebből is vérzik ez a “terv” – ” Akik mára a programban maradtak, azok az elsődleges munkaerőpiacon zömében már nehezen foglalkoztatható szakképzetlenek, vagy olyan szakemberek, akik a lakóhelyükön nem tudnak munkát találni,” Ennél a mondatnál eszembe jutott egyik ismerősöm, bár többen is járnak hasonló cipőben. Van szakmája, és köz foglalkoztatott ugyan, de a szakmájában kell dolgoznia, mert a polgármester oda irányította, persze a valódi bérnek igen kis részéért. Ő szeretné, ha állományba vennék, hiszen neki minden szempontból előnyös lenne, de erről hallani sem akarnak! Szerintem az ilyen aljas trükköket kellene előbb megszüntetni, aztán lehet tovább lépni.

Hogy miért nem írom meg a helyszínt se? Mert az ország bármely területén nézzük, mindenhol ez van, másrészt szinte azonnal kirúgják, azt aki elégedetlen a rabszolga sorssal. Véleményem szerint az ilyen munkaerőnek egyetlen lehetősége van – irány a külföld. Oda egyenlőre még nem tudnak utána nyúlni.

Forrás: Menedzsment Fórum / BalraMagyar


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük