Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Emlékszünk a frissen kinevezett agrárminiszter pár nappal ezelőtti migránsozására, igaz? Sikerült überelnie…

 

A frissen kinevezett agrárminiszter, Nagy István, most egy újabb, számunkra nehezen érthető elképzelést dobott be a köztudatba.

A Világgazdaságnak adott interjújában többek között kitért arra is, milyen eszközökkel szeretnék a magyar mezőgazdaság termelékenységét növelni:

megdupláznák az üvegházi zöldségtermelést,
támogatnák a precíziós fejlesztéseket és technológiai generációváltást,
korszerűsítenék az agrárszakképzést,
létrehoznának egy jövedelemstabilizáló alapot,
a mostani 85 ezer helyett 200 ezer hektárt öntöznének,
50 ezer közmunkást irányítanának át a mezőgazdaságba méghozzá állandó munkaerőként.

 

A tervek hangzatosak, az utolsó, közmunkásokra vonatkozó pont realitása azonban vitatható. Azt most hagyjuk is, hogy a közmunkások néha egy bármikor előhúzható joker lapként vannak kezelve, ha munkaerőpiaci problémákról van szó, miközben a valós, mélyen gyökerező gondokkal senki sem foglalkozik érdemben. Nevezetesen, hogy miközben a kormány egyre jobban szűkítené az állami foglalkoztatás eme formáját, a mai napig vannak olyan megyék, ahol a munkaerőpiac igazi mozgatórugója és felszívóereje a közfoglalkoztatás.

Akik mára a programban maradtak, azok az elsődleges munkaerő piacon zömében már nehezen foglalkoztatható szakképzetlenek, vagy olyan szakemberek, akik a lakóhelyükön nem tudnak munkát találni.

Az új agrárminiszter a zömében szakképzetlen (illetve teljesen más szaktudással rendelkező) munkaerőből terelne át 50 ezret állandó munkaerőként (!), hogy a mezőgazdasági ágazat termelékenységét növelje.

Tény, a mezőgazdaságban egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány, ám ez leginkább két területen mutatkozik meg. Egyrészt alkalmi munkára egyre nehezebben találnak embert a gazdálkodók, főként a zöldség- és gyümölcstermesztésben. Magyarán nincs, aki leszedje a meggyet, a szamócát, a paradicsomot, így nem ritka ma már az sem, hogy a termés egy részét nem is sikerül betakarítani, vagy jobb esetben az optimálisnál később, ami viszont rosszabb minőséget, alacsonyabb felvásárlási árat, ezáltal kevesebb bevételt jelent a gazdálkodó számára.

Másrészt hiány van szakemberekből is, például gépészekből, gépkezelőkből, ami annak is köszönhető, a gépesítés mértéke az elmúlt években fokozódott hazánkban. A KSH adatai szerint a mezőgazdaság, halászat, erdészet ágazatban míg 2013 elején 299 állás volt üresen, a mai legfrissebb adatok szerint ez a szám meghaladja a 600-at is. Tehát kellene a munkaerő a mezőgazdaságba, az 50 ezer közmunkás állandó munkaerőként történő átterelése mégsem tűnik többnek egy hangzatos elképzelésnél.

A közmunkások átképzés nélkül a szakemberhiányt nem fogják tudni pótolni, ráadásul be kell látni azt is, a közmunkások egy része nem is alkalmas erre a feladatra. Ráadásul az ágazat versenyképességének, termelékenységének növelése megköveteli a technológiai fejlődést is, valamint a Nagy által is említett precíziós gazdálkodás térnyerése egyre inkább a képzett utánpótlás iránti igényt fokozza.

Valóban több sebből is vérzik ez a “terv” – ” Akik mára a programban maradtak, azok az elsődleges munkaerőpiacon zömében már nehezen foglalkoztatható szakképzetlenek, vagy olyan szakemberek, akik a lakóhelyükön nem tudnak munkát találni,” Ennél a mondatnál eszembe jutott egyik ismerősöm, bár többen is járnak hasonló cipőben. Van szakmája, és köz foglalkoztatott ugyan, de a szakmájában kell dolgoznia, mert a polgármester oda irányította, persze a valódi bérnek igen kis részéért. Ő szeretné, ha állományba vennék, hiszen neki minden szempontból előnyös lenne, de erről hallani sem akarnak! Szerintem az ilyen aljas trükköket kellene előbb megszüntetni, aztán lehet tovább lépni.

Hogy miért nem írom meg a helyszínt se? Mert az ország bármely területén nézzük, mindenhol ez van, másrészt szinte azonnal kirúgják, azt aki elégedetlen a rabszolga sorssal. Véleményem szerint az ilyen munkaerőnek egyetlen lehetősége van – irány a külföld. Oda egyenlőre még nem tudnak utána nyúlni.

Forrás: Menedzsment Fórum / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: