Kocsis Máté - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Épphogy túl vagyunk az országgyűlési választáson, máris újabb választás következik.

 

2014 óta senki nem lehet egyszerre polgármester és országgyűlési képviselő. Ezért ha valaki parlamenti mandátumot nyer polgármesterként – vagy fordítva –, döntenie kell, melyik tisztséget is szeretné, s melyiket is választja.

Az április 8-i választáson több polgármester is parlamenti székhez jutott – így az MSZP-Párbeszéd listáját vezető zuglói polgármester, Karácsony Gergely és az ózdi jobbikos Janiczak Dávid –, de végül csak ketten döntöttek úgy, hogy parlamenti székre cserélik a polgármesterséget:

Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere, illetve a DK-s Hajdu László, aki a XV. kerületet vezeti. Ilyen esetben 120 napon belül időközi választást kell kiírni, tehát valószínűleg az ősz elején két pesti kerület is új polgármestert választhat. Az új vezető csak a 2019-es önkormányzati választásig tölti be a tisztséget.

A polgármester-választás az országgyűlési választáshoz hasonlóan egyfordulós, ám itt nincsen érvényességi küszöb, nincsen részvételhez kötve a siker. És az egyéni választókerületek határai is mások, mint a kerülethatárok, ezért a szavazók összetétele is picit más.

Kocsis Máté utódja lehet ellenzéki, de ehhez feltehetően ellenzéki koordináció szükséges.
Józsefvárosban nem lesz könnyű dolga az ellenzéknek, ha át akarja venni a kerület irányítását a Fidesztől.

A VIII. kerületet 2010 óta vezető Kocsis Máté a legutóbb is magabiztos fölénnyel, 57,17 százalékos eredménnyel nyert. A baloldal akkor olyannyira biztos volt a vereségben, hogy nem is koordinált, hanem külön jelöltet állított Kocsissal szemben a Jobbik, az MSZP, a DK, az Együtt-PM, az LMP és még a Magyar Liberális Párt is.

Ha a most tavaszi választásról a Fidesz eredményét nézzük a kerületben akkor nem acélos a kormánypárt eredménye: mindössze 39,5 százalék.

Az ellenzék ugyanakkor ennél szétaprózódottabb nehezen lehetne. Az MSZP, a Jobbik, és az LMP közel ugyanannyira erős a Józsefvárosban. De még a 6,7 százalékot teljesítő Momentum és a majdnem 4 százalékon záró Kutyapárt is tényező helyben.

Koordinált indulással győzhetne egy MSZP-DK-LMP-Momentum-jelölt, de igazából egy olyan független indulhatna valós esélyekkel csak, aki mögé minden ellenzéki párt egységesen beáll.

Így hiába szerezte meg április 8-án a VIII. kerületben az ellenzék a listás szavazatok több mint 60 százalékát, mégis csak úgy lehet esélyük polgármestert adni Józsefvárosnak, ha olyan jelöltet találnak, akit majdnem minden ellenzéki párt támogat. Azért majdnem minden, mert egy szintén rendpárti jobbikos jelölt valószínűleg a fideszes indulótól vinne el szavazatokat. – a cikk bővebben a 24.hu oldalon olvasható.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: