Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ami más pártot bedöntött volna nem fogott az MSZP-n.

Bármely más párt vezéralakja mond le bizonyosan padlóra vitte volna a pártot, nem úgy az MSZP-nél. Képzeljük csak el, mi történne a DK-val, ha lemondana Gyurcsány, a Jobbikkal, ha lemondana Vona vagy a Fideszel, ha lemondana Orbán (bár így lenne – szerk.).

Az MSZP azonban még profitálhat is abból, hogy lemondott Botka László. Itt gyorsan hozzá kell tenni, nem arról van szó, hogy Botka népszerűtlen lett volna, épp ellenkezőleg a választók hitelt adtak az MSZP narratívájának, mely szerint az MSZP számára nem személyi kérdés a kormányváltás ügye.

Botka hatás az MSZP-nél

Botka László megértette az idők szavát és hátralépett. Nincs semmi és senki aki fontosabb lehetne annál, mint az ellenzék teljes körű együttműködésének és Orbán Viktor velejéig romlott, korrupt rendszerének eltakarításánál.

Botka László államférfiként viselkedett. Megértette az a politikai forgatókönyv, melyet letett az asztalra ugyan helyes, azonban az elmúlt időszak politikai történései nem teszik lehetővé azt, hogy a teljes ellenzéki összefogás az ő vezetésével jöjjön létre.

Ezt pedig a választók pozitívan értékelték

Össztűz az MSZP-re – ezt túltoltátok srácok

 

Szinte minden mozgalom és párt remélhette, hogy az MSZP miniszterelnök jelöltjének lemondásával a párt szimpatizánsai már irányokba fognak indulni. Vona Gábor sietett nyílt levelet írni a baloldali szavazóknak, hogy a Jobbik az egyetlen párt, amely képes leváltani a kormányt, valamint minden párt a saját megerősödését vizionálta, azonban más történt.

A közvélemény-kutató cégek számai alapján elhibázott volt az a hírtelen össztűz, amelyet az MSZP-re zúdított mind a magyar sajtó – a párt halálhírét keltve – mind pedig a párt politikai riválisai, ugyanis az MSZP bázis összezárt

sokkal elkötelezettebbek lettek az MSZP szimpatizánsai

Az MSZP megmutatta a tökéletes válságkezelést

Molnár Gyula az MSZP elnöke tökéletesen kezelte a Botka lemondása után támadt űrt. Erőt sugárzó, öntudatos fellépése és célirányos kommunikációja szinte zökkenés nélkül vezette át a pártot a Botka lemondása utáni időszakon.

Bajban a Jobbik

 

Pulai András, a Publicus vezető elemzője volt tegnap az ATV Egyenes Beszéd című műsornak a vendége. A legújabb kutatásuknak az apropóját Botka László távozása adta.

A választók több mint kétharmada, 79 százalék vélekedik úgy, hogy mindegy a miniszterelnök jelölt személye, az a sokkal fontosabb, hogy az emberek változást szeretnének. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Botkát fájdalom mentesen engedték el a szavazók- vélekedik Pulai, majd hozzá teszi, hogy ez azt jelenti, hogy a választók eltudják képzelni a kormányváltást Botka nélkül is vagy bármilyen más kompetens jelölttel.

44 százalék vélekedik úgy, hogy a baloldali összefogás képes legyőzni a Fideszt, amennyiben létrejön az. Ami érdekes, hogy a Jobbik szavazók közel kétharmada, 58 százalék is így gondolja ezt, sőt 53 százalékuk jó eséllyel ebben az esetben a baloldalra szavazna.

Vona Gábor több kísérletet tett a baloldali szavazók megszólítására, ám azonban ez kudarcosnak bizonyul: az MSZP szavazók 90 százaléka mindenféleképp kitart a baloldal mellett.

Hogy állunk most?

Az MSZP bázisa megerősödött az elkötelezettségében és jó esély van a kormányváltásra, ennek azonban elengedhetetlen feltétele a baloldali pártok teljes körű összefogása.

„a választók térden állva könyörögnek a lehető legteljesebb körű összefogásért”

A Jobbik szavazók 53%-a is leszavazna egy közös lista, közös jelöltek és közös programmal pástra lépő baloldali együttműködésre.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: