Több száz idős ember maradt melegvíz nélkül, a polgármester pedig a szocikat rugdossa inkább – hatalmas botrány Kiskunfélegyházán


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Ilyen még nem volt. Az megszokott, hogy a parlamentben a Fideszes nagyurak minősíthetetlen hangot ütnek meg, de a végek kiskirályai Németh “Rezsibiztos” Szilárdhoz képest rózsalovag.

Több száz lakásban nincs melegvíz Félegyházán

A megyei katasztrófavédelem munkatársai több tucat félegyházi társasházban leszerelték vízmelegítőket. Két hete nincs melegvíz a társasházakban és súlyos százezrekbe kerül a szükséges korszerűsítés.

A kormány másfél évvel ezelőtt hozott egy új szabályozást, mely alapján a közműszolgáltatók és a katasztrófavédelem kéménybélelésre, a zárt égésterű gáz- vagy elektromos kazánok cseréjére kötelezte a félegyházi társasházban élőket.

A tervezett felújítás költsége kéményenként mintegy 1,5 millió forint, illetve kazánonként 70-200 ezer forint lenne, amit egy átlagos magyar család vagy egy egyedül élő kisnyugdíjas nem tud egyben kigazdálkodni. Mindez nem túl meglepő annak tükrében, hogy a keskeny pénztárcájú kisemberek hónapról hónapra, megtakarítások nélkül élnek.

Az elmúlt hetekben a gázszolgáltató több alkalommal előzetes értesítés nélkül, „ellenőrzés” címén komplett háztömbökben zárta el a szolgáltatást, leszerelték a nyílt égésterű gázüzemű vízmelegítőket, konvektorokat, majd leplombálták, lezárták a gázcsöveket és a kéményt.

A felmerülő költségről a helyszínen nem tájékoztatták az ott élőket, így sokan meglepődve vették át a kipostázott közel 6.000 forintos számlákat.Egy olvasónk beszámolója szerint a közös képviselők is értetlenül állnak a drasztikus döntés előtt. Értesüléseink szerint a Zrínyi utca, a Majsai úti lakótelep és a Móraváros társasházai lehetnek érintettek. A Kossuth utca 28-30-32.-ben több mint egy hete nincs melegvíz.

A lakók többsége képtelen a csere több százezres költségét ilyen rövid idő alatt előteremteni, arról nem beszélve, hogy a szakmunkát végző iparost sem lehet csak úgy a szögről leakasztani.

 

A melegvíz nélkül maradt lakók mellé állt a szocialista önkormányzati képviselő

Horváth Tamás az MSZP képviselője felvette a harcot, hogy megoldódjon a melegvíz nélkül maradt lakások sorsát.

Horváth többször is egyeztetett a lakókkal és több javaslatot nyújtott be az önkormányzathoz, a probléma megoldása érdekében. Elképzelhetetlen ugyanis az, hogy több százezer forint terhelje a családokat ebben az ügyben.

Az önkormányzat álláspontja azonban világos:

mindenki a törvényes feladatát végzi

Hiába várnak segítséget az önkormányzattól a társasházban élők

Vannak dolgok, amikre közvetlen befolyásunk nincs, de ha az problémát jelent, sokaknak leküzdhetetlen akadállyá válik, meg kell tennünk mindent, hogy befolyásunk, felhatalmazásunk alapján közbelépjünk és jobbítsunk rajtuk. – mondta el Horváth Tamás

Ilyen ügy ma Kiskunfélegyházán a társasházak tucatjait, családok ezreit érintő szabályozás, mely a külső égésterű gázkazánok, vízmelegítők cseréjét írja elő.

A jogszabály nem új, a probléma sem. A szabályozás tartalmi elemével, azzal, hogy tegyük biztonságosabbá lakásunk, otthonunk egyet kell értenünk.

A probléma a jogszabályban foglaltak végrehajtásával van. Az MSZP félegyházi szervezetéhez számos megkeresés érkezett ezzel kapcsolatban, melyek orvoslására keressük a megoldást.

Probléma felvetések:

  • előzetes egyeztetés nélkül kapcsolják ki a szolgáltatást
  • a kikapcsolás megelőzően semmilyen felhívás vagy figyelmeztetés nem érkezik
  • a drasztikus intézkedést még egy jókora büntetés is követi, melynek esetleges kirovásáról sem tájékoztatták előzetesen az érintetteket
  • az új áramüzemű eszközök beüzemelése sok helyen nem megvalósítható, mert a szolgáltató nem állrendelkezésre vagy csak hosszú határidővel vállalja a munkát
  • a készülékcserék megvalósítására semmilyen határidőt nem szabtak meg a lakók számára, ezzel szemben a retorzió azonnal érkezik

Az emberek segítséget várnak, segítséget például az önkormányzattól, de hiába. A város lerázza magáról a problémát, mintha nem az itt élők családok százai látnák kárát ennek. Tetézi felelősségét, az, hogy az önkormányzati tulajdonában lévő lakásokban sem gondoskodott a veszélyes eszközök cseréjéről.

Azt gondolom, hogy nem hagyhatjuk szó nélkül dolgot. Az itt élők valódi problémáira valódi megoldásokat keresünk. A sajtón keresztül is felszólítjuk a helyi döntéshozókat, szolgáltatókat, hogy a folyamatban lévő beruházásokról naprakészen tájékoztassák a lakosságot, egyértelmű információkkal lássák el az embereket. Ezen túl a meglátásunk szerint törvénytelenül kirótt kikapcsolási díjakat fizessék vissza a károsultaknak. – mondta el Horváth Tamás.

Hülye az MSZP-s politikus, mert megkérdezi értesítették e a lakókat a tömeges szolgáltatás kikapcsolás előtt?

Horváth Tamás az MSZP politikusa, Kiskunfélegyháza önkormányzati képviselője felszólalásában felhívta a figyelmet, hogy ugyan jogilag nincs lehetősége az önkormányzatnak felülbírálni a katasztrófavédelem döntését azonban egy önkormányzat mégsem maradhat tétlen ebben az esetben.

Megoldási javaslatot tett le az asztalra, melyet a lakókkal közösen dolgozott ki a politikus, azonban a polgármester hülyének minősítette őt és Eszik Bencét a művelődési és szociális bizottság szocialista tagját a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom megyei elnökét.

Az önkormányzat segítséget nem, pusztán hitelt ajánl a lakóknak, Horváth pedig hülye:

 

Nem csak a vízzel van a baj. Nemrégiben az utcanév átnevezési hullám a fővárosból pár év késéssel megérkezett a Félegyházi polgárokhoz is, azonban az önkormányzat nem hogy nem egyeztet a helyi lakókkal véleményük szerint ez lehetetlen is.

144 közterület neve változik, 2-3000 embert érint. Az önkormányzat szerint másfél év alatt végrehajthatatlan “többezer” ember véleményének a kikérése. Mint mondja Félegyháza fura ura az emberek bízzák csak a politikusokra, másnak minek is beleszólnia egy döntésbe.

Senki más, csak az ellenzéki Horváth Tamás emelte fel ismét a hangját:

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük