Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A román kormány kedd, az az tegnap esti bejelentése után Románia szerte tüntetések törtek ki. Románia legnagyobb városaiban is -10 fokos hidegben még éjjel 2 órakor is ezrek követelték a kormány lemondását.

A tüntetések oka az, hogy a meghirdetett  parlamenti napirendtől eltérve a Sorin Grindeanu vezette kabinet kedd este egy sürgősségi rendelettel módosította a román  büntető törvénykönyvet  illetve törvényjavaslatot fogadott el közkegyelemről és az ítéltek végrehajtásáról, ezzel gyakorlatilag lehetővé tették a korrupt politikusok törvény alóli mentességét. Egész pontosan a  módosításban az szerepel, hogy a 200 ezer lejnél (kb 14 millió (!!!) forintnak felel meg) kisebb kárt okozó hivatali visszaélésért nem lehet büntető eljárást indítani – írja a Transindex.ro Magyarul 14 millió forintig legalizálták a lopást Romániában, de mindenki nyugodjon meg ha esetleg lebukik valaki, az állam polgári perrel azért élhet…

Tüntetés Bukaresten forrás: hotnews.ro

A Bejelentés után a román Hotnews tudósítása szerint Bukarestben a Victoria-palota előtti téren 23:30 perckor nagyjából 2000 ember kezdte el követeli a kormány azonnali lemondását. A tudósítás szerint folyamatosan gyűltek az emberek. A tömeg többek között azt skandálta, hogy “Hazaárulók” “Le a kormánnyal!”,  “Éjszaka, mint a tolvajok”, “, Nem fogtok megmenekülni!”- írja a Transindex.ro erdélyi hírportál

Tudósításokból az is kiderül, hogy az éjjel feszült volt a hangulat a bukaresti kormányellenes tüntetésen, éjfél körül nagyjából 8000 személy vehet részt rajta, aminek a száma a román Csendőrségi becslések szerint több mint 10.000 emberre duzzadt éjjel 1 órára. Majd a tiltakozók bekerítették a Victoria-palotát, sokan közülük kérték a csendőröktől, nyissák ki a kapukat, hogy be tudjanak menni a kormányépület udvarára.

Tüntetés Kolozsváron forrás foter.ro

Kolozsváron is kezdetben  párszázan tüntettek a kormány ellen, számuk 3000 körül lehet éjfélkor.  Éjfél után fél órával a Digi 24 román televízió élő adása szerint nagyjából 5000 ember vehet már részt a kolozsvári tüntetésen. Majd éjfél után nem sokkal az összegyűlt tömeg megindult a városba és  közben a kormány lemondását követelő rigmusokat skandáltak. Éjjel 2 óra körül még folyamatosan vonultak az emberek, a Kolozsvár központját is érintve a Digi 24 becslése szerint ekkor már nagyjából 8000 ember vonulhatót az utcákon a városban keddről szerdára virradó éjszaka.

Digi 24 több mint 3 órás élő tudósítása a tüntetésekről

A Digi 24 arról is beszámolt, hogy több ezres tüntetések voltak még más nagyvárosokban is többek között Temesváron, Brassóban, Marosvásárhelyen Nagyváradon  Iași-ban, Konstancán, Nagybányán Craiovan is az utcára mentek az emberek.

A mai, azaz szerdai fejleményekről itt olvashat!

A ma (szerda) esti eseményeket élőben itt nézheti!

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: