Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Gúr Nándor alelnök és Horváth Csaba fővárosi képviselő sajtótájékoztatón ismertette az MSZP álláspontját arról, hogy pénteken azonnali hatállyal megszüntették a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-nél működő szakszervezet titkárának, valamint a három szakszervezeti koordinátornak a munkaviszonyát.

Gúr Nándor gyalázatosnak nevezte, hogy “az urizáló fideszes elit előbb a civileket, majd most azokat is el akarja takarítani, akik a munkavállalók érdekeit szolgálják”. Valójában azért függesztették fel a négy érintett munkaviszonyát, mert olyan dolgokra bukkantak, amik már nem a közpénzek herdálásáról, hanem a magánpénzek meglopásáról szólnak – jelentette ki.

Az MSZP elutasítja ezt, és mindenfajta támogatást biztosít a szakszervezeti vezetőknek – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve, hogy a párt a jövő évi választások után meg fogja erősíteni mind a civil szférát, mind az érdekképviseleteket.

Horváth Csaba arról beszélt, hogy az FKF vezérigazgatója által emlegetett támogatás mintegy 20 éve létező megállapodás az FKF szakszervezete és a vállalat között, amit korábban Tarlós István főpolgármester és a városvezetés egyetértésével hosszabbítottak meg. Tehát “nyilvánvaló hazugság, hogy a szakszervezet támogatása bármilyen szabálytalanságot” jelentene – tette hozzá.

Emellett az az ügyvédi levél, amire Csontos István hivatkozik, már fél éve a birtokában van, nem most pénteken jutott hozzá – folytatta az MSZP fővárosi képviselője, kiemelve: egy vezérigazgatónak sem áll jogában munkaügyi bírósági döntéseket megelőlegezni.

Szerinte a szakszervezeti vezetőkkel való “leszámolás” célja egy bértárgyalás “egyfajta lezárásaként” nyilvánvalóan a dolgozók megfélemlítése.

Az MSZP azt követeli: a főpolgármester érje el, hogy az FKF vezérigazgatója haladéktalanul helyezze vissza munkaviszonyba a négy vezetőt. Ha ez mégsem történik meg, akkor a párt ragaszkodik ahhoz, hogy Csontos István személyesen fizesse majd a kirúgott dolgozóknak munkaügyi bírósági ítélet alapján járó összeget, amely becslésük szerint 30 millió forint – fűzte hozzá.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: