Fotó: Magyar Helsinki Bizottság FB oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hivatalos személy elleni erőszak és mentelmi jog megsértése, ami ma Hadházy Ákossal és Szél Bernadettel történt az MTVA székházában.

Mit tehetnek meg az országgyűlési képviselők az MTVA székházában??

Azzal fenyegette állítólag az MTVA biztonsági szolgálatának vezetője a közmédia székházában a parlamenti képviselőket, hogy bűncselekményt követnek el.

A jogi szabályokról szeretnénk itt tájékoztatást adni.

☑️ Az országgyűlésről szóló törvény szerint az országgyűlési képviselők jogszerűen tartózkodnak az MTVA székházban. A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít (2012. évi XXXVI. tv. 98. § (4) bek.). Annyi korlátja van a belépésnek, hogy e jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.

☑️ Nyilvánvalónak gondoljuk, hogy az országgyűlési képviselők jelenléte nem okozhatja az MTVA működésének aránytalan sérelmét.

A közérdekű üzem működésének megzavarását (Btk. 323. §.) az követi el, aki a közérdekű üzem működését jelentős mértékben megzavarja, így például valamely szolgáltatás jelentős idejű, vagy sok emberre kiterjedő kiesését okozza.

☑️ Nyilvánvaló, hogy a képviselők jelenléte ilyen következményekkel sem jár. Nincs tehát jogalapja annak, hogy a képviselőket elküldjék a székházból.

☑️ Ezen túlmenően a képviselők felvehetik a székházban velük kommunikáló alkalmazottakat, hiszen ők egyrészt közfeladatot látnak el, másrészt a felvétel a jelenkor eseményeiről való tudósítás. Az Alkotmánybíróság és a Kúria gyakorlata alapján ilyen esetekben nem kell engedély a felvételhez, ugyanezért lehet felvenni az intézkedő rendőrt is. – írta közösségi oldalán a Magyar Helsinki Bizottság.

S íme a közlemény:

Hivatalos személy elleni erőszak és mentelmi jog megsértése, ami ma Hadházy Ákossal és Szél Bernadettel történt az MTVA székházában.

A Btk. szerint aki hivatalos személyt a) jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz; b) jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít, vagy c) eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Nyilvánvaló, hogy az országgyűlési képviselők hivatalos minőségükben voltak az MTVA épületében – másként nem is mehettek volna be, ott-tartózkodásuk során az országgyűlésről szóló törvényben foglalt hatáskörüket gyakorolták. Emiatt dobták ki őket erőszakkal. A bűncselekmény gyanúja így legalábbis fennáll.

És mivel tettenérésen kívül még rendőrség sem alkalmazhat semmilyen kényszer intézkedést a mentelmi joggal rendelkező képviselőkkel szemben, ezért felmerült a mentelmi jog megsértése is, amit a házelnöknek kell az érintetteknek majd bejelenteniük. Olyat ugyanis nyilvánvalóan nem tehet meg egy biztonsági őr, amit egy rendőr sem tehetne.

Magyar Helsinki Bizottság

 

Fotó: Magyar Helsinki Bizottság FB oldala

A fentiek margójára talán csak egy gondolat még: Elképesztő amilyen jogtalan hatalmat vindikálnak maguknak egyes verőlegény-csoportok….. ideje, hogy komoly állami vizsgához kössék az őrző-védő tevékenységet, mert valamiféle rendőrség felett álló szervezetnek tekintik magukat!

Forrás: Magyar Helsinki Bizottság / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: