A szavazás után így ünnepelték Sargentini asszonyt. Fotó: Facebook
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nehéz lehet fideszesnek lenni. Legalábbis egyenes gerinccel…

A magukat nemzetinek valló kormánypártiak ugyanis szavakban mindig „nagy magyarok” és olyan könnyedén hazaárulóznak le bárkit, mintha csak „jó reggelt” kívánnának, de amikor a magyarság érdekeiért tettekben is mód lenne tenni valamit, akkor legtöbbször csak sunyi gyávaságra telik tőlük. Sőt, amikor gyávaságukat magyarázzák, még hazudnak is. Ejnye, NER-lakájok!

Az Európai Parlament eheti plenáris ülésén szavazott a Ház a romániai jogállamiság csorbulása miatt készült – egyébként jobb- és baloldali frakciók által közösen jegyzett – határozati javaslatról.

A dokumentum kiemeli, hogy a korrupció mértéke egyre súlyosabb, az igazságszolgáltatás függetlensége egyre jobban megkérdőjelezhető Romániában, de az EP rámutatott a civilek indokolatlan vegzálására és világosan rögzítette, hogy az európai értékrend fontos része a nemzeti kisebbségek jogainak védelme.

A határozat nagy többséggel átment az Európai Parlamentben, a néppártiak közül alig tízen nyomtak csak nemet a javaslatra: közülük nyolc volt fideszes. Szájer József, ahogyan az máskor is lenni szokott a rázós kérdésekben, nagy bátran most sem nyomott gombot. A NER brüsszeli képviselői azzal magyarázták a határozat elutasítását, mondván szerintük ezzel az Unió beavatkozna egy tagállam szuverenitásába.

Azt a zavarba ejtő tényt most tegyük félre, hogy ezek a fideszes EP-képviselők egy olyan programmal lettek az Európai Parlament tagjai, amelyben épp olyan uniós eszközöket szorgalmaztak, amelyekkel az értékek betartására lehet szorítani a tagállamokat; akár a tagállami szuverenitásuk csorbítása árán is. A súlyosabb tétel, hogy a fideszesek – nyilván a magyar kormány bűneiről szóló Sargentini-jelentés hazug kormányzati kommunikációja után – nem mernek hasonló jogállami kritikát támogatni bárki esetében. Ezzel azonban további két probléma van.

Egyfelől a határozat elutasításával elismerték, hogy szerintük nincs jogállami probléma Romániában, tehát a helyi magyarságot érő retorziók és megkülönböztető hátrányok miatt sem emelték fel, vagy fogják tudni ezután hitelesen felemelni a hangjukat. Különösen érdekes ebben az esetben az RMDSZ-s Sógor Csaba és az erdélyi politikában mozgó Tőkés László tartózkodó szavazata is. A másik probléma ráadásul, hogy a Fidesz hazudik, amikor szuverenitásról és elvi távolságtartásról beszél. Nem kicsit hazudik, hanem nagyon.

Csak egyetlen példa: tavaly novemberben az EP a máltai jogállamiság helyzetéről fogadott el hasonló határozatot (amelynél jómagam a számtalan jogos megállapítás mellett szereplő néhány kifogásolható tétel miatt egyébként tartózkodtam), ebben a baloldali kormánnyal kapcsolatos kritikai megjegyzések szerepeltek. A Fidesz minden egyes európai képviselője megszavazta a dokumentumot, még a mindig „bátor” Szájer József is, ahogyan a román jogállamiság esetében már tartózkodó Sógor és Tőkés képviselők is. A legszebb az egészben, hogy a kompromisszumos javaslatot a Zöldek részéről Judith Sargentini jegyezte. Vagyis szó sincs itt elvi kérdésről, van olyan pillanat, amikor a Fidesznek sem a szuverenitás, sem Sargentini nem jelent problémát. Így állunk. Szégyelljétek magatokat hazug, kétkulacsos, álnemzeti NER-lakájok!

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáztizennyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2018. november 18.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: