Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP népszavazást kezdeményez a miniszterek, államtitkárok egészségügyi VIP-ellátásának megszüntetéséről – közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan beszámolt arról is, hogy az elnökség stratégiát fogadott el, miszerint a nemzetpolitikát az Európai Unión belül kell képviselni.
Tóth Bertalan a népszavazással összefüggésben hangsúlyozta, hogy a kezdeményezést szimbolikusnak tartják, szerintük az a magyar egészségügy állapotára akarja felhívni a figyelmet.

Arra a tarthatatlan helyzetre mutatnak rá – folytatta – , hogy elfogadhatatlan az, míg a kormánytagok kiemelt egészségügyi ellátást kapnak, addig több tízezren várnak műtétre, tíz órákat kell várni a sürgősségi osztályokon.

Elmondta, az Országgyűlés népjóléti bizottságának fideszes többsége kedden nem vette tárgysorozatba a szocialisták javaslatát a VIP-ellátás megszüntetésére, mert azt demagógnak tartotta.

A pártelnök az MSZP nemzetpolitikai alapvetéseiről azt mondta, az EU garantálja a kisebbségi és nemzetiségi jogokat, és megteremtette annak lehetőségét, hogy belső határok nélküli Európa jöjjön létre. Az EU annak lehetőségét is megteremti, hogy újra egyesüljön a magyar nemzet – tette hozzá.

Véleménye szerint az, aki az EU szétzilálását akarja – mint az Orbán-kormány – , az ez ellen folyamat ellen tesz.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának szocialista alelnöke azt mondta, a trianoni trauma feloldását, a nemzetegyesítést, a szülőföldön boldogulást csak egy erős, belső határok nélküli Európa, az autonómia tiszteletben tartása és nem az EU-val történő konfrontáció szolgálja.

Elmondta, több javaslatot is megfogalmaztak és beterjesztenek az Országgyűlésnek a magyar nemzet újraegyesítése érdekében, előtte azokról konzultálnak a parlamenti pártokkal és a határon túli szervezetekkel.

Az országgyűlési képviselő közölte, pártja egyetért azzal, hogy a kisebbségeknek joguk van kulturális autonómiához, ezért javasolni fogják, hogy a kormány kezdjen erről egyeztetést a Kárpát-medencei országokkal. Nem határrevízióról, hanem kulturális autonómiáról van szó – hangoztatta, elfogadhatatlannak nevezve a kormány passzivitását ez ügyben.

Molnár Zsolt kifogásolta, hogy a Bethlen Gábor Alap forrásainak 95 százaléka “címkézett” támogatás. Kezdeményezik – mondta – , hogy a pályázatok 95 százaléka nyílt legyen, azok érdemi elbírálásában pedig vehessenek részt a határon túli szervezetek.

A kivándorlás az asszimilációval együtt nagyon veszélyes a Kárpát-medencei magyarságra nézve – hangsúlyozta. Szerinte ennek megakadályozására a magyar kormánynak komoly gazdaságélénkítő tevékenységbe kell kezdenie, és ehhez gazdaságfejlesztési stratégiának kell készülnie.

A politikus kitért arra is, hogy támogatják a kettős állampolgárságot és szerzett jognak tarják a határon túli magyarok választójogát, de elfogadhatatlannak ítélik, hogy a határon túli magyarok pártlistákra szavaznak. Hozzátette: kezdeményezni fogják a választási rendszer átalakítását, hogy a határon túli magyarok maguk közül választhassanak képviselőket az Országgyűlésbe.

Szorgalmazta egységes szabályok megteremtését a levélszavazásnál és javasolta a tankönyvtámogatásra, a nevelési támogatásra vonatkozó szabályok újragondolását is.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: