Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán Viktor kedden Olaszországba látogatott, hogy Matteo Salvinivel, az olasz koalíciós kormány kisebbik pártjának elnökével tárgyaljon…
A találkozónak különös keretet biztosított, hogy az olasz belügyminiszteri posztot is betöltő Salvini az egyik leginkább kvótapárti politikus Európában, az általa fémjelzett olasz kormány pont az Orbán-féle, közös együttműködésre képtelen akarnokok miatt vonná meg egyes közép-európai tagállamoktól az uniós forrásokat.

De nem ezért meglepő a két EU-ellenes politikus feltűnő barátkozása. Salvini már korábban kijelentette, hogy a jövő májusi európai parlamenti választásokra egy új, szélsőjobboldali alapokon nyugvó populista pártformációt hozna létre, ezzel komolyan veszélyeztetve az olyan középutas nagy pártok érdekeit, mint az egyelőre még a Fideszt is sorai között tudó Európai Néppárt (EPP).

Ne felejtsük azonban, hogy virtigli nacionalisták szövetsége még sosem emelt egy nemzetet sem a történelem győztesei közé. Az olasz és a magyar kormány eddig sem törekedett az Európát feszítő kihívások valódi kezelésére, csupán megakasztanak minden megoldási javaslatot, miközben a közösséget zsarolják.

Sokatmondó tény, hogy Salvinin kívül Orbán még szeptemberben találkozik Erdogan török, illetve Putyin orosz elnökökkel is, akik boldogan pezsgőt bontanának egy új, befolyásos Európa-ellenes frakció brüsszeli megalakulásának hírére.

Így rögtön érthetővé válik a közös európai értékeket semmibe vevő Róma-Budapest tengely forrósodása, ám ettől még Orbánnak választania kell: esetleg Salvini mellé állva elárulja a magyar népet, akik egyértelműen az EU fősodrához szeretnének tartozni, vagy olasz tárgyalópartnerének fordít hátat még bimbózó szövetségük legelején.

Mindkettő szemébe egyszerre ugyanis nem hazudhat.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: