Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A fentiekről valaki szólhatna Orbánnak is, hátha végre megérti…

 

Az MSZP elismeréssel nyugtázza Jean-Claude Juncker Európai Bizottság-i elnök július 25-i, washingtoni tárgyalásainak eredményeit.

Az eredendően luxembourgi keresztényszocialista politikus, aki napjaink egyik legrutinosabb európai személyiségeinek egyike, amerikai tárgyalásai során sikerrel védte meg az európai érdekeket, hiszen tűzszünetet és leszerelési ígéreteket ért el Trump amerikai elnökkel való kereskedelmi tárgyalásai során.

Tudvalevő, hogy Trump amerikai elnök korábban átfogó, szó szerint ‘ellenségnek’ kijáró hadüzenetet küldött az európai ipar, s ezen belül a német, a szlovák, a magyar stb. autóipar számára, védővámok bevezetésének szándéka formájában. Trump a Junckerrel való tárgyalások nyomán ettől elállt, s belegyezett, hogy az EU és az USA, amelyek együttesen a Világ GDP-jének több mint felét állítják elő, egységesen a világkereskedelmi szervezet (WTO – UN World Trade Organization) halaszthatatlan reformja mentén szálljanak síkra.

Az EU-USA megbeszélések további eredménye, hogy a felek – a megszüntetés igényével -haladéktalanul tárgyalásokat kezdenek az eddig bevezetett vámügyi intézkedések és ellenintézkedések terén, illetve tartózkodnak minden további kereskedelemtorzító lépéstől. A megállapodás szerint az amerikai visszalépés fejében az EU nem támaszt semmilyen akadályt az eddig is kvóta- és vámmentesen zajló amerikai szójaimport elé, illetve kész az USA-ból jövő folyékony földgáz (LNG) fogadására, amennyiben az USA kiépíti az ehhez szükséges európai kikötői infrastruktúrát.

Kétségtelen, az EU/USA ezer milliárd dollárt/eurót kitevő kereskedelmében az USA éves szinten is tartós, 150 milliárdos deficitben áll. A mostani megállapodás ugyan semmilyen európai kötelezvényt nem tartalmaz, mégis segítheti a Trump számára oly fontos belső-amerikai farmerek törekvéseit, illetve egyszerre ad a német Merkelnek (és szövetségeseinek) új esélyeket, illetve kisebb részt kötelezvényeket. Juncker képlete ugyanakkor jelentős lépés az EU részéről az oroszoknak kitett gázfüggőségek könnyű mérséklése terén, egyben jelentős pofon az EU-ból kilépni készülő briteknek is, amennyiben az EU előbb tudott megállapodni az USA-val, mint a Brexitben hívő angol szeparatistákkal.

Az MSZP úgy látja, hogy Orbán bármennyire is gyűlöli úgymond Brüsszelt, illetve személyesen Juncker EB-elnököt, a most tető alá hozott EU-USA kereskedelmi megegyezés elhárítja annak veszélyét, hogy a magyar GDP évi 2-3 százalékkal csökkenjen. ‘Brüsszel’ tehát nem ellenünk, hanem az európai közös érdekek mentén – mások mellett – úgymond nekünk is dolgozik.

Az MSZP ugyanakkor leszögezi, hogy a nyugati kapitalista kereskedelmi érdekek megfelelő védelme nem jár feltétlenül együtt az európai munkavállalói érdekek automatikus érvényesülésével. Ennek értelmében a továbbiak során is azon leszünk, hogy a tényleges nemzetközi megállapodások a Göteborgban tavaly ősszel lefektetett Szociális Jogok Európai Pillérén nyugodjanak, azaz nem lehet visszalépés az eddig elért európai szociális vívmányok terén.

Szanyi Tibor,
EP-képviselő,
EP/MSZP-delegációvezető,
MSZP alelnök


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: