Magyar zászló - Fotó: Reflektor blog
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egyszerűen döbbenetes! Sehol sem vagyunk… S a hatalom szerint lassan lekörözzük az osztrákokat? Nonszensz.

 

2017-ben átlagosan 2 munkanappal kevesebbett dolgozott egy magyar munkás az OECD legfrissebb adatai szerint, a csökkenés hátterében állhat az is, hogy tavaly több ünnepnapunk is munkanapra esett.

Az 1740,4 órával egyébként változatlanul a tagállamok középmezőnyébe tartozunk. A 2016-os 16. helyezés után tavaly a 17. legmagasabb volt a magyar munkaórák száma. Ha csak a régiónk adatait vizsgáljuk, akkor a magyarok az egyik leglustábbnak is nevezhetők:

A lengyelek ugyanis átlagosan 1895, a csehek 1776 órát dolgoztak tavaly, nálunk jóval kevesebbet hoztak össze viszont a szlovákok, egy dolgozó átlagosan 1714 órát töltött munkával.
Nyugati sógoraink pedig még ennél is kényelmesebbek, 1613 órát dolgoztak tavaly.

Teljesen más megvilágításba kerül azonban a helyzet, ha mindezt összevetjük azzal, hogy ezért a munkáért, mennyi bért kapunk. Az OECD statisztikája szerint tavaly 22 576 dollár volt az átlagos kereset Magyarországon. Ami ugyan 8 százalékkal több az előző évinél, mégis változatlanul a második legalacsonyabb a szervezet tagállamainak sorában. Vagyis: túl sokat dolgozunk ahhoz képest, amennyi fizetést hazavihetünk.

Egy ledolgozott munkaórára vetítve kereken 13 dolláros átlagfizetés jut, aminél kevesbé csak a nálunk többet dolgozó görögök, lettek és mexikóiak munkáját értékelik. A helléneknél 12,9, a letteknél 12,9, a mexikóiaknál pedig 6,8 dolláros átlagos órabért kaptunk eredményként. És mindezt úgy, hogy egyedül csak Mexikóban alacsonyabb az átlagos éves kereset a hazainál.

Mindez ismét csak megerősíti a bérfelzárkóztatás szükségét és méginkább alátámasztja azt, hogy nemzetközi viszonylatban mennyire alacsonyak is a magyar fizetések.

A ledolgozott munkaórák alapján elmondhatjuk, hogy nagyjából annyit dolgozott tavaly egy magyar alkalmazott, mint egy új-zélandi (1753 óra) vagy egy ír (1738 óra). Ők viszont a hazainál jóval több fizetést kapnak. Új-Zélandon 40 042, Írországban pedig 47 652 dollár volt az átlagos fizetés szemben a Magyarország esetében rögzített 22 576 dollárral.

Ezekből az adatokból jól visszatükröződik a magyar munkaerő olcsósága és alulértékeltsége. Az elvégzett munka mennyisége alapján teljesen indokolt lehetne a jelenleginél kétszer nagyobb bérezés is. A visegrádi országok számaihoz képest pedig 10 százalékos a lemaradásunk az elvégzett munka mennyisége és az átlagos bér alapján.

Forrás: Menedzsmentfórum 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: